Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

260 kinderontvoeringen in 2023, moeder meestal ontvoerder

Het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) heeft de jaarcijfers bekendgemaakt.

kinderontvoering

Afbeelding boven ter illustratie

Nog altijd worden er jaarlijks honderden kinderen ontvoerd naar het buitenland. Dat bevestigen de jaarcijfers van Centrum IKO, dat zich met deze kwestie bezighoudt. Vorig jaar was er echter voor het eerst in vier jaar een daling te zien in het aantal ontvoeringen, laat het centrum in een persbericht weten.

Waar er in 2022 nog 292 kinderen werden ontvoerd, ging het in 2023 om 260 kinderen; een daling van zo'n 11%. Centrum IKO-directeur Coşkun Çörüz: "Een positieve ontwikkeling, aangezien elke ontvoering een ingrijpende gebeurtenis is voor het kind en zijn omgeving."

Ontvoeringen voorkomen

Dat het aantal ontvoeringen is afgenomen komt door 'de toegenomen inzet op preventie voor ouders en trainingen voor professionals', aldus het centrum. Volgens het centrum nemen veel ouders (en andere personen) contact met hen op om informatie in te winnen. In 2023 ging het om 12.733 van zulke contactmomenten. Dat waren er 8% meer dan in 2022.

"Ook het aantal zaken waarin preventieadvies werd gegeven is toegenomen", schrijft Centrum IKO. "422 kinderen in 2023, tegenover, 382 in 2022."

Van die 422 keren dat er daadwerkelijk preventieadvies is verstrekt, is van slechts één geval bekend dat er een ontvoering heeft plaatsgevonden. Dat is volgens het IKO het bewijs dat de aanpak werkt. "Het voorkomen van een internationale kinderontvoering is van onschatbare waarde."

Moeder vaak de ontvoerder

Het Centrum IKO deelt ook een aantal opvallende cijfers zo is in 77% van de zaken de moeder ontvoerder, in 22% was het de vader, en in andere gevallen bleek het om een familielid te gaan. Bijna de helft van de ontvoerde kinderen was 5 jaar of jonger.

Maar waar worden de kinderen vaak naartoe gebracht? Uit de cijfers over 2023 blijkt dat Duitsland, Turkije en België de meest voorkomende bestemmingen waren. De meeste dreigingen tot ontvoeringen kwamen uit Turkije, Marokko, Egypte en Spanje. Als kinderen vanuit het buitenland naar Nederland werden ontvoerd, was dit vaak vanuit België, Frankrijk en Turkije.

Het IKO voert ook steeds vaker internationale 'mediation-gesprekken'. Dat zijn preventiegesprekken met ouders die elk in een ander land wonen. "Wanneer ouders goede afspraken maken, kan een kinderontvoering voorkomen worden", aldus Centrum IKO.

Nieuws
  • Centrum IKO
  • Adobe Stock