Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voortvluchtige drugsbaron ‘The Ghost’ opgepakt dankzij 20 jaar oude foto

Op 21 maart van dit jaar wist de de politie drugsbaron Moufide ‘The Ghost’ Bouchibi in de kraag te vatten. Volgens agenten opereerde hij als een ‘onzichtbare man’.

Voortvluchtige drugsbaron ‘The Ghost’ opgepakt dankzij 20 jaar oude foto

Bijna alle Fransen die weleens een jointje hebben gedraaid, mogen daarvoor een bedankbrief naar Bouchibi sturen. De 39-jarige drugsbaron, ook wel bekend als ‘Mouf’, smokkelde jaarlijks zo’n 50 tot 60 ton van het groene goud de Europese Unie binnen. De totale waarde die hij per jaar verscheepte komt daarmee op een behoorlijke 70 miljoen euro. Geld dat Bouchibi vervolgens weer in de Marokkaanse huizenmarkt stak, waardoor hij een hele stapel woningen in Tanger, Marrakech, Casablanca en talloze andere steden onder zijn naam kreeg.

Onzichtbaar

Nouja, onder zijn naam? Volgens de politie in Dubai heeft 'Mouf' sinds zijn aankomst op het Arabisch schiereiland exact 0 transacties onder de naam Bouchibi verricht. Hij opereerde “als een onzichtbare man, wat een grote uitdaging was voor onze teams”, meldde de politiedienst van de Emiraten.

In 2015 werd hij in verstek door de rechtbank in Bordeaux veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Voor die veroordeling was ‘Mouf’ al op de vlucht voor de politie. Hij zou sinds 2009, terwijl hij bezig was met de opbouw van een groots drugsimperium, nooit meer voet hebben gezet in zijn geboorteland Frankrijk. In 2012 voelde hij de hete adem van de Marokkaanse politie in zijn nek, toen er aangeklopt werd bij zijn woning in Marrakech. Op een haar na wist hij aan de agenten te ontkomen, waarna hij in 2019 opnieuw aan de politie wist te ontkomen - die keer in Tunesië.

Op de foto

Informatie over Bouchibi was ver te zoeken. Zijn strafblad begon eind 1990 gevuld te raken met kleinzielige misdaden in de regio Alsace van Parijs. Rond 2000 raakte hij verstrikt in de wereld van de internationale drugshandel, wat een arrestatie opleverde in 2002, waarbij de enige bekende foto van Bouchibi werd gemaakt. Diezelfde foto lag aan de basis van de arrestatie die op 21 maart van dit jaar plaatsvond.

Bouchibi zit op dit moment nog opgesloten in Dubai. Als de recherche het onderzoek naar ‘The Ghost’ heeft opgelost, begint de uitleveringsprocedure naar zijn geboorteland.

Misdaad
  • crimesite.nl, rfi.fr