Europol - het multinationale samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie - spreekt over 'een gezamenlijk onderzoek, uitgevoerd door verschillende politie- en opsporingsdiensten. Nederland, maar ook landen als de VS, Frankrijk, Duitsland en Spanje zijn betrokken bij de zaak.
De 'actiedag' vond plaats op 11 april. Arrestatieteams pakten 9 verdachten op, die volgens justitie allemaal betrokken zijn bij de grootschalige JuicyFields-fraudezaak. Maar liefst 400 agenten van 11 landen waren die dag op pad, om onder meer huiszoekingen te doen bij 38 woningen.
Daarnaast is er 4.700.000 euro op bankrekeningen bevroren, evenals meer dan anderhalf miljoen aan cryptomunten en 2.6 miljoen aan vastgoed. Ook zijn er luxe voertuigen, kunst, cash, gegevensdragers en documenten in beslag genomen.
Wat is JuicyFields?
De verdachten maken vermoedelijk deel uit van de 'JuicyFields-bende', naar de gelijknamige investeringsmaatschappij/crowdsourcing platform. Met JuicyFields lokten de daders investeerders om geld te pompen in de teelt en handel in medicinale wiet.
Volgens de verdenkingen zagen veel investeerders echter niks van hun belegging terug. JuicyFields zou worden gebruikt als een manier om 'Ponzi-fraude' te plegen, een piramidesysteem waarbij investeerders worden uitbetaald met beleggingen van latere investeerders. Als de geldstroom stokt, zien de mensen onderaan de piramide niks terug van hun geld.
De verdachten zouden mensen gelokt hebben via advertenties voor 'e-growing' op social media. Daarbij zou je als investeerder online eigenaar kunnen worden van een cannabisplant, die 100% of meer winst zou opleveren. De minimale inleg bedroeg 50 euro.
In eerste instantie werd er wel degelijk geld uitgekeerd, zo schrijft Europol, maar dat stopte in juli 2022 plotseling. Klanten konden toen niet meer inloggen en de tegoeden werden bevroren.
645 miljoen
Er wordt vermoed dat er tussen 2020 en juli 2022 wereldwijd 186.000 mensen geld hebben gestoken in JuicyFields. De geschatte schade bedraagt 645 miljoen euro. Het daadwerkelijke bedrag zou echter nog veel hoger kunnen liggen, aldus Europol.
De verdachten zijn met name Russisch, stelt de opsporingsdienst, maar er zijn ook Nederlanders, Duitsers, Italianen, Letten, Maltezers, Polen Jordaniërs, Amerikanen en Venezolanen bij betrokken. Om hoeveel Nederlanders het gaat, is niet bekendgemaakt.
- Europol.europa.eu, de Telegraaf
- Adobe Stock