Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politiedienst Europol: '821 criminele bendes in Europa in het vizier'

Europol publiceerde vrijdag het rapport 'Decording the EU's most threating criminal networks'. Het is voor het eerst dat de Europese politiedienst op zo'n grootschalige wijze een internationale analyse doet naar de criminele bendes uit de EU-lidstaten.

Europol

RTL Nieuws meldt dat Europol 821 grote criminele bendes in Europa in het vizier heeft. Er zouden zo'n 25.000 mensen actief zijn binnen deze organisaties. Ook Nederlands-Belgische bendes worden genoemd door de Europese politiedienst.

Nederlands-Belgische bendes

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de criminele organisaties zich vooral met coke bezighouden. Ook Nederlands-Belgische bendes worden genoemd - deze zijn actief in zo'n 40 landen. Niet alleen verhandelen Nederlandse criminelen het witte poeder, ook wordt mensenhandel, cannabishandel en geld witwassen gelinkt aan de bendes.

Daarnaast worden de havens van Rotterdam en Antwerpen gezien als belangrijke doorvoerhavens voor criminele organisaties.

Opvallend: sommige Nederlands-Belgische bendes houden zich volgens Europol ook bezig met de zombiedrug 'flakka', die mensen letterlijk in een soort zombies verandert.

'Zeer bedreigend'

Tijdens de persconferentie werd er benoemd dat het om 'zeer bedreigende netwerken' gaat. "We weten wie jullie zijn, wat jullie doen, met wie jullie samenwerken. Jullie kunnen je niet meer verbergen", aldus Europol-baas Catherine De Bolle.

De verschillende bendes zouden vooral afkomstig zijn uit Nederland, België, Duitsland, Italië, Polen, Albanië, Spanje, Turkije en Oekraïne. De organisaties verblijven vaak in de landen waar zij actief zijn, dus ook buiten de Europese Unie. Als voorbeeld wordt Dubai genoemd.

De Europese commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson feliciteert de Europese politiedienst met het 'belangrijke rapport'. Ook De Bolle liet tijdens de persconferentie weten hoe belangrijk het onderzoek is geweest: "Deze gegevens, die nu bij Europol zijn gecentraliseerd, zullen wetshandhavingsinstanties de voorsprong geven die ze nodig hebben om grensoverschrijdend strafrechtelijk onderzoek beter te kunnen richten en uit te voeren."

Om hoeveel bendes het precies gaat in Nederland, is niet bekend. In België zijn volgens het onderzoek zo'n 100 criminele organisaties actief, onder andere de welbekende Mocro Maffia.

Misdaad
  • Europol, RTL Nieuws
  • Adobe Stock