Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zombiedrug Tranq sluipt Europa binnen: 'Een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid'

In de Verenigde Staten wordt het een steeds groter probleem: xylazine, de 'zombiedrug' die vaak in combinatie met pijnstillers wordt gebruikt onder de naam 'tranq'. Langzamerhand lijkt het spul nu ook in Europa en Nederland aan te komen.

drugsgebruiker

Op verschillende beelden uit Philadelphia is te zien dat veel mensen als een zombie door de stad lopen. De gebruikers van 'tranq' lijken in trance te zijn en volledig afgesloten van de buitenwereld. De opmars van het vernietigende middel is inmiddels zo heftig dat Joe Biden al maatregelen heeft aangekondigd.

De drug is een mix van de pijnstiller Fentanyl en Xylazine, een paardenverdoofmiddel. De wijk Kensington in Philidelphia lijkt veranderd in een spookstad. Op beelden is te zien hoe vele mensen in het openbaar levenloos op straat zitten, liggen of staan.

In Amerika wordt het verdovende middel al een aantal maanden gebruikt. Nu is bekend dat de drug ook in Europa wordt gebruikt, dat bevestigt de Belgische toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven tegenover HLN. "Er zijn in België zeker al gevallen gerapporteerd, ook in ons laboratorium."

De toxicoloog vertelt dat er in België nog geen meldingen zijn gemaakt van excessen van het gebruik. Zo vertelt hij dat de gekregen meldingen niet per se te maken hadden met een overdosis of overlijden. In Amerika overleden tussen 2021 en 2022 al wel 70.000 mensen aan de drug.

Diepe vleeswonden

Tytgat waarschuwt voor de gezondheidsrisico’s bij een overdosis: "Dan krijg je een extreme daling van het hartritme of je kan een ademhalingsdepressie krijgen." Bij intensief en lang gebruik kan ook diabetes één van de gevolgen zijn.

De extreem verslavende drug vermindert ook de bloeddoorstroming waardoor gebruikers extreem diepe vleeswonden krijgen. De Amerikaanse overheid noemt het verdovende middel dan ook niet voor niets "Een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid."

De drug is vooral populair onder daklozen in de Verenigde Staten. Voor hen is dit een makkelijke en goedkope manier om even van de realiteit te ontsnappen. De drug kost dan ook maar vijf dollar.

Het is nog onduidelijk hoeveel de drug in Nederland gebruikt wordt, maar waarschijnlijk slechts in beperkte mate. Ook in België valt het gebruik nog mee. Wel wordt hier gewaakt voor een toename. "Wat niet is kan nog komen", vertelt Tytgat.

Bizar
  • HLN
  • Adobe Stock
  • VRT NWS