Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meest gevreesde criminele hackersbende ter wereld 'opgerold'

De groep is berucht en heeft een hoop organisaties en bedrijven aangevallen, waaronder De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).

Lockbit

De FBI heeft in samenwerking met onder andere Europol, de Britse National Crime Agency en de Nederlandse opsporingsdiensten een flinke klap uitgedeeld aan hackersgroep Lockbit. Dat schrijven meerdere media. Lockbit is berucht wegens de aanvallen op tal van bedrijven en organisaties, die ze via gijzelsoftware afpersen. Vermoed wordt dat Lockbit ooit is opgericht door Russische hackers, maar op hun site - hierop publiceerde de groep namen van slachtoffers - stond echter dat ze in Nederland gevestigd zijn.

Die website is inmiddels uit de lucht gehaald. Op de hoofdpagina is nu te lezen dat de National Crime Agency van Groot-Brittannië de site heeft overgenomen. Naar verluidt is de operatie tegen de criminele hackers nog steeds gaande. De FBI noch de NCA wil zeggen of er al arrestaties zijn verricht. Of de groep daadwerkelijk is opgerold en onschadelijk is gemaakt, is niet onduidelijk.

KNVB

In een tijdsbestek van enkele jaren groeide Lockbit uit tot 's werelds meest gevreesde hackersbende. Die reputatie bevestigden de leden onder meer door de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China's grootste bank, af te persen met ransomware. En ook het Britse postbedrijf Royal Mail viel ten prooi aan de hackers. Vermoedelijk hackte Lockbit al zo'n 1.700 bedrijven, waarbij in totaal voor meer 100 miljoen dollar aan losgeld is geëist.

Eén van de partijen die uiteindelijk betaalde - volgens de geruchten ging het om ruim een miljoen - was de KNVB, de Nederlandse voetbalbond. De hackers van Lockbit hadden zo'n 300 gigabyte aan privacygevoelige date in handen gekregen en dreigden de boel openbaar te maken. Het ging waarschijnlijk omgevoelige, persoonlijk informatie van KNVB-leden, zoals voetballers, trainers en bestuurders.

Vaak wordt afgeraden om te onderhandelen met afpersers, maar Lockbit is andere koek. De hackersbende heeft in het verleden laten zien dat gehackte informatie zonder pardon gelekt wordt als een doelwit weigert te praten. De KNVB koos dus ook eieren voor z'n geld en maakte een flink bedrag over aan de cybercriminelen.

Misdaad
  • NOS, AD
  • Screenshot website Lockbit