Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Snoeihard rapport over de Pompekliniek


Onvoldoende toezicht, een gebrek aan forensische scherpte, en ernstige tekortkomingen aan het hekwerk: de conclusies over de Pompekliniek in Nijmegen, waaruit tbs’ers Sherwin W. en Luciano D. een jaar geleden ontsnapten, zijn ontluisterend. 


Pompekliniek

Meer dan zesduizend telefoontjes van de twee ontsnapte criminelen in acht weken tijd die niet zijn gemonitord. Summiere, vrijblijvende, onduidelijke en niet concrete instructies voor het personeel, waardoor therapeuten denken dat de beveiliging toezicht houdt en andersom.

En als klap op de vuurpijl het ontbreken van een cruciaal tweede buitenhek, wat nog net niet gelijk staat aan het uitrollen van de rode loper voor gedetineerden die willen ontsnappen. Stuk voor stuk uiterst pijnlijke constateringen in het vernietigende rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de Pompekliniek in Nijmegen, waaruit tbs’ers Sherwin W. en Luciano D. op klassieke wijze ontsnapten door over drie hekken te klimmen en een handlanger met een slijptol een gat in het buitenhek te laten zagen.

Wie het rapport leest, denkt hoogstwaarschijnlijk dat de onderzochte instantie een dierentuin is, of hooguit een inrichting voor supermarktdieven, in plaats van een kliniek voor vuurwapengevaarlijke personen en zedendelinquenten. Dat er risico’s worden genomen door dit soort lui vrij rond te laten lopen, zagen we in 2017 al aan wat er met Anne Faber gebeurde. In een reactie zegt de Pompestichting, waar inmiddels een tweede schil aan hekwerk omheen is gebouwd, dat het toezicht inmiddels is verbeterd, het proces van risico-inschattingen van een behandeling wordt aangescherpt en de aanbevelingen van de inspectie onverkort worden over genomen. Laten we het hopen.

Misdaad
  • Politie