De ex-tbs’er wordt verdacht van het proberen te ontvoeren en verkrachten van twee jonge vrouwen in Utrecht. Van H. werd eerder al veroordeeld voor verkrachting, maar na zijn afgeronde tbs-behandeling werd hij als 'genezen' verklaard.
De aanvallen
Volgens het Openbaar Ministerie wordt Van H. ervan verdacht voor het eerst toe te slaan in de nacht van 10 op 11 augustus. Op de Jutfaseweg werd een jonge vrouw van haar fiets getrokken. Het slachtoffer wist uiteindelijk te ontsnappen.
Twee nachten later, op een verlaten fietspad naar het Utrecht Science Park, zou Van H. zijn volgende aanval hebben gepleegd. Dit keer werd een 19-jarige vrouw niet alleen van haar fiets getrokken, maar ook geslagen en over de grond gesleept richting een geparkeerde auto. Ook zij wist te ontsnappen. Onder haar nagels werd later het DNA van Van H. aangetroffen, wat de politie hielp hem te identificeren.
Klopjacht
Wat volgde was een intensieve zoektocht. Camerabeelden en DNA leidden de politie naar Michael van H., die eerder al veroordeeld was voor een soortgelijke misdaad. Hij reed rond in een opvallende apothekersauto, wat cruciaal bewijs werd. Uiteindelijk werd Van H. op 16 augustus opgepakt in Maastricht.
Genezen
Het verhaal van Michael van H. is een tragisch voorbeeld van de risico’s binnen het tbs-systeem. In 2015 werd hij veroordeeld voor een brute verkrachting waarbij hij een vrouw met ducttape vastbond en filmde. Deskundigen concludeerden destijds dat hij leed aan een ziekelijke stoornis met een grote kans op herhaling zonder behandeling. Toch werd hij na het doorlopen van zijn tbs-traject in 2022 ‘genezen’ verklaard.
Rechtszaak
Tijdens een eerste zitting wees de rechtbank het verzoek van de verdediging af om Van H. vrij te laten. Het OM drong aan op onderzoek in het Pieter Baan Centrum, waar Van H.’s psyche opnieuw zal worden geanalyseerd. De rechtbank wil onder meer weten hoe groot het risico is dat hij opnieuw de fout in gaat.
De volgende zitting staat gepland op 14 januari. Tot die tijd blijft Van H. vastzitten.
- AD
- Politie