Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

9 maanden cel en tbs voor Corné H. na gijzeling cafépersoneel in Ede

De rechtbank in Zutphen heeft geoordeeld over de zaak van Corné H., die op 30 maart van dit jaar een café in Ede enkele uren in zijn greep hield.

Rechtbank in Zutphen

Het incident vond plaats in café Petticoat, waar H. vier personeelsleden tegen hun wil vasthield en de omgeving in rep en roer bracht. Bewapend met messen en dreigend "de straat op te blazen", gaf H. zich uiteindelijk over aan de politie. Het vonnis: 9 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Lager vonnis dan geëist

Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat een jaar cel en tbs had voorgesteld. De rechtbank motiveerde haar beslissing door te stellen dat een langere celstraf de behandeling van H. zou vertragen. "Het uitzitten van een celstraf zou dat in de weg staan", aldus de voorzitter.

Corné H. werd verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, waarbij werd vastgesteld dat de kans op herhaling van gewelddadige delicten aanzienlijk is.

Geen gijzeling, maar vrijheidsberoving

Hoewel het incident in de volksmond als gijzeling wordt aangeduid, wees de rechtbank de aanklacht van gijzeling af. Bij de juridische definitie van gijzeling moet de dader als doel hebben om iemand anders tot een bepaalde actie te dwingen. Dit was in deze zaak niet aan de orde.

Corné H. werd in plaats daarvan veroordeeld voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en bedreiging. "Verdachte heeft iets verschrikkelijks gedaan, maar daar zat geen bedoeling achter", aldus de voorzitter van de rechtbank.

Een schreeuw om hulp

Uit rapportages van een psycholoog en een psychiater blijkt dat de daad van Corné H. voortkwam uit een diepgewortelde schreeuw om hulp. Deze psychologische context speelde een belangrijke rol bij de strafmaat en de toewijzing van tbs. De rechtbank gaf aan dat behandeling in een klinische setting essentieel is om de kans op herhaling te verkleinen.

Impact op slachtoffers en omgeving

Hoewel de rechtbank H.’s verminderde toerekeningsvatbaarheid erkende, werd de ernst van de zaak niet gebagatelliseerd. De slachtoffers verkeerden in doodsangst tijdens het incident. De voorzitter benadrukte de blijvende impact op de slachtoffers en hun directe omgeving.

Ook op de bredere gemeenschap had het incident grote gevolgen. Er werden 150 woningen ontruimd, het treinverkeer kwam stil te liggen en het centrum van Ede werd volledig afgesloten. De inzet van de Mobiele Eenheid en speciale politiediensten onderstreepte de schaal van de verstoring.

Misdaad
  • Hart van Nederland
  • NL Beeld / Regiofotografie