doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Rutte sprak toch wel over Omtzigt: “Je moet wat met Omtzigt: minister maken”

VVD-lijsttrekker Mark Rutte vertelde in eerste instantie dat er tijdens de formatiegesprekken geen woord gesproken was over de functie van Pieter Omtzigt, maar uit gespreksverslagen blijkt dat hij wel degelijk over de CDA’er in gesprek is gegaan.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Rutte sprak toch wel over Omtzigt: “Je moet wat met Omtzigt: minister maken”

Bij het vertrek van Ollongren na een positieve coronatest werden documenten gefotografeerd waarop de tekst ‘Pieter Omtzigt, functie elders’ te lezen was. Na de onthulling nam niemand verantwoordelijkheid voor de tekst. Rutte zou niks gezegd hebben over het CDA-kamerlid, waarna ook Sigrid Kaag, de verschillende fractievoorzitters en de oud-verkenners zich van de uitspraak distantieerden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Nu blijkt dat in ieder geval Mark Rutte zich over de functie van Omtzigt heeft uitgelaten door te opperen hem minister te maken. Als het CDA-lid die taak zou krijgen, verdwijnt hij uit de Kamer, waardoor hij het kabinet niet langer zou kunnen controleren. Omtzigt zelf heeft nooit aangegeven dat hij een functie als minister beaamde.

Geen openheid

Toen er in eerste instantie om openheid gevraagd werd over de aantekeningen liet Mark Rutte weten dat zoiets onmogelijk zou zijn, omdat Ollongren en Jorritsma hun functie als verkenner hadden opgegeven.

Woensdag, toen vrijwel de hele Tweede Kamer instemde met het voorstel van Geert Wilders om alle achterliggende formatiestukken te openbaren, spartelde de VVD’er ook tegen. “Je loopt het risico dat wij de komende weken eindeloos bezig zijn om persoonlijke verhoudingen te repareren”, vertelde Rutte toen. De gespreksverslagen zijn echter alsnog vrijgegeven en het debat, dat oorspronkelijk voor woensdag in de planning stond, wordt vandaag om 13.30 gehouden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws