Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Getuige 5089: 'Groep die Peter R. de Vries vermoordde wilde Rutte ontvoeren'

Getuige 5089 alias 'Eddy' heeft verklaringen afgelegd waaruit zou blijken dat de groep die verantwoordelijk is voor de dood van Peter R. de Vries ook Rutte in het vizier had. Dat schrijft het Parool.

Rutte

Dezelfde mensen die verantwoordelijk zouden zijn voor de moord op Peter R. de Vries op 6 juli 2021, zouden ook plannen hebben gehad om Mark Rutte te ontvoeren. Dat zegt een belangrijke getuige in de zaak rondom de dodelijke aanslag op De Vries volgens Het Parool. De ontvoering van de minister had volgens de verklaringen moeten plaatsvinden na de moord op de misdaadverslaggever.

Het Parool stelt ook dat deze getuige de verklaringen bij zowel de politie als de onderzoeksrechter heeft afgelegd.

Getuige 5089 alias 'Eddy'

Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries neergeschoten in het centrum van onze hoofdstad Amsterdam. Hoewel er nog niemand veroordeeld is, zitten er meerdere verdachten vast voor de moord. Dat zijn een aantal vermeende spotters en andere personen die mogelijk betrokken zijn. Maar ook de vermeende uitvoerders Delano G. en Kamil E., plus de man die volgens het OM G. en E. aanstuurde, namelijk Krystian M.

Getuige 5089 of 'Eddy', zoals hij in de verschillende verhoren wordt genoemd, meldde zich in oktober 2021 bij de politie. Hij ging naar eigen zeggen een tijd lang om met Krystian M. Bij de politie verklaarde hij vervolgens uitgebreid over het motief van de moord op Peter R. de Vries.

"De reden daarvan was omdat hij (Peter R. de Vries, red.) met de kroongetuige werkt", aldus getuige 5089 destijds. "Omdat hij, de journalist, de kroongetuige (Nabil B, red.) hielp in deze zaak (Marengo, red.)"

In de zaak Marengo staan een aantal vermeende kopstukken van de Mocro Maffia terecht voor meerdere moorden en pogingen daartoe. Een van de hoofdverdachten is Ridouan T. De anonieme getuige zei zijn verklaring te baseren op een goede vriend van hem, Krystian M. "Hij was op zoek naar iemand die een journalist zou doodschieten", aldus de anonieme getuige.

Rutte

Toen de moord op Peter eenmaal gepleegd was, en 'Eddy' doorhad wie De Vries eigenlijk was, belde hij naar eigen zeggen Krystian M. op. Die zou enkele dagen later het volgende hebben gezegd: "Man, ze zijn zo machtig dat ze zelfs de premier willen ontvoeren."

Het is niet de eerste keer dat er verhalen naar buiten komen over dreiging rondom Rutte. John van den Heuvel meldde in 2022 al dat er signalen waren waar volgens hem uit bleek dat kopstukken van de mocro maffia het op Mark Rutte en Amalia hadden gemunt.

Misdaad
  • Het Parool, de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie