Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM tegen verdachten in hoger beroepzaak Peter R. de Vries: 'Nabestaanden hebben recht op de waarheid'

Woensdag is het hoger beroep in de zaak rondom de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries van start gegaan. 

Peter R. de Vries

Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries nadat hij bij RTL Boulevard - waar hij als deskundige achter de desk stond - vandaan kwam neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, centrum Amsterdam. Negen dagen na de aanslag overleed de misdaadverslaggever aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Afgelopen zomer werden schutter Delano G. en chauffeur Kamil E. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar door de rechtbank in Amsterdam. Organisator Krystian M. kreeg een celstraf van 26 jaar en één maand.

Het OM, dat eerder levenslang eiste tegen de drie verdachten, liet na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan. Ook de verdachten in de zaak besloten dit te gaan doen.

Kamil E.

Volgens het OM is er nog veel onduidelijk in deze zaak, doordat veel verdachten besloten te zwijgen. Woensdagochtend, toen de zaak van Kamil E. van start ging, maakten zij dan ook duidelijk een statement:

"Het hoger beroep biedt de mogelijkheid verantwoordelijkheid te nemen. Er is in het dossier veel te lezen over hun rol, maar niet alle vragen worden beantwoord. Waarom moest De Vries dood? Wie gaf de opdracht? Wie is nog meer betrokken?"

Het OM gaf daarbij aan dat ze de moord op de misdaadverslaggever zien als de derde moord binnen het Marengo-proces. Hiermee doelen ze op de eerdere moorden op de broer van kroongetuige Nabil B. en de advocaat van B., Derk Wiersum.

De Vries stond de kroongetuige bij als vertrouwenspersoon.

'Recht op de waarheid'

Niet alleen vindt het OM het belangrijk om te weten wat er is gebeurd wegens de rechtszaak, maar ook voor alle nabestaanden en de samenleving. Volgens hen heeft iedereen 'recht op de waarheid.'

"We sporen de verdachten aan om een verklaring af te leggen", aldus het Openbaar Ministerie.

Royce de Vries liet zich eerder dit jaar ook al uit over het zwijgen van de verdachten: "Deze mensen konden voor mij toch al niet dieper zinken. Ik had niet de illusie dat ze openheid van zaken zouden geven".

Toch lijkt het OM nu nogmaals een poging te doen.

Familie de Vries

De familie van De Vries liet afgelopen zomer na de uitspraak weten altijd vertrouwen te hebben gehad dat de rechtbank hoge straffen zou uitdelen.

"De hoge straffen die zijn opgelegd, zijn voor ons de bevestiging van een groot drama", aldus Royce.

Daarbij gaf de zoon van de misdaadverslaggever aan dat er bij welke uitspraak dan ook geen champagnefles open was getrokken. "We krijgen onze vader er toch niet mee terug."

Of de straffen uiteindelijk nog hoger uit zullen vallen, is nog de vraag. Dat zal het hoger beroep gaan uitwijzen.

Misdaad
  • RTL Nieuws, De Telegraaf, Hart van Nederland
  • NL Beeld / Patrick van Emst