Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Femke Halsema gaat in tegen advies Yesilgöz en staat boa's met hoofddoek toe

Femke Halsema heeft bepaald dat boa’s in Amsterdam een hoofddoek en andere religieuze uitingen mogen dragen. Met dat besluit gaat zij in tegen het advies van demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz.

Femke Halsema

Verklaring

“Het college is ervan overtuigd dat alle ambtenaren professioneel en onpartijdig zijn in hun handelen, ongeacht hun religieuze achtergrond”, schrijft Halsema in haar verklaring aan de gemeenteraad. “Daarom stelt het college zich op het standpunt dat het dragen van religieuze uitingen voor alle gemeentelijke werknemers mogelijk zou moeten zijn.” De burgemeester zegt verder dat er ook weer gekeken gaat worden of dit mogelijk is bij de brandweer.

Reactie Yesilgöz

Dilan Yesilgöz heeft gereageerd op de verklaring van Halsema. In haar reactie benadrukt zij opnieuw het belang van neutraliteit bij de handhavers. “De boa vertegenwoordigt gedurende het werk de Nederlandse overheid en kan hierbij gebruikmaken van de aan hem of haar toegekende politiebevoegdheden en eventueel geweldsmiddelen. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en vereist een neutrale en professionele uitstraling”, aldus de minister. De meerderheid van de Tweede Kamer denkt er zo over, maar gemeenten mogen als werkgever alsnog bepalen of het dragen van religieuze uitingen bij boa’s is toegestaan.

Reacties politieke partijen

Onder de politieke partijen valt het besluit van Halsema verschillend. De Amsterdamse fractie van Denk is er blij mee. “Dit is een grote stap voor Nederland als geheel”, zegt fractievoorzitter Sheher Khan. Hij ziet in de toekomst voor agenten graag hetzelfde. Fractievoorzitter Daan Wijnants van de VDD vindt het een minder goed idee. “Een uniform is een uniform om een reden”, stelt hij. “Om het voor heel Nederland gelijk te trekken, net als bij de politie. Je moet niet willen dat er een lappendeken ontstaat van in de ene gemeente wel en de andere gemeente niet.”

Nieuws
  • Tips & Weetjes
  • NL Beeld / Arjo Frank