Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Femke Halsema: 'Nederland loopt het risico een narcostaat te worden'

De burgemeester van Amsterdam ziet donkere wolken samenpakken boven ons ooit zo gezellige landje.

Femke Halsema

In een interview met The Guardian vertelt Halsema over Nederland. Over de toenemende kilo's coke die via de havens binnenkomen, het drugsgeweld en de groeiende invloed van de onderwereld op de legale economie. Als er niks verandert, loopt ons land volgens de burgemeester van Amsterdam zelfs het gevaar een heuse 'narcostaat' te worden.

In Nederland keken we vroeger met 'ongenoegen naar de internationale war on drugs', stelt Halsema in de Engelse krant. Ze doelt daarbij op de hoge straffen, het criminaliseren en het verbieden van alle soorten drugs in sommige landen. Dit terwijl er in Nederland vooral gelet wordt op de gezondheid van gebruikers en het bezit van sofdrugs en kleine hoeveelheden harddrugs gedoogd worden. Dat ging jarenlang goed, zegt Halsema. Er was wel geweld, onrust en afrekeningen in het criminele circuit, maar het liep niet de spuigaten uit. Maar tijden zijn veranderd, aldus de geboren Haarlemse.

Narcostaat

Volgens Halsema zijn de problemen in Nederland toegenomen door globalisatie en de internationale criminalisering van drugs. Er kan veel geld mee worden verdiend en dus neemt het serieuze geweld toe. Duizenden kilo's coke worden onder meer via de havens in Rotterdam en Vlissingen ingevoerd en de uithalers van de drugs worden steeds jonger. Er worden zelfs kinderen van 14 jaar oud gepakt. Het is wat Halsema betreft 'dweilen met de kraan open'. En terwijl de kilo's toenemen, geldt datzelfde voor het geweld.

Als voorbeeld noemt Femke Halsema de moorden gelinkt aan het Marengo-proces. Halsema: "Drie sleutelfiguren in een grote strafzaak tegen een internationaal drugssyndicaat in op klaarlichte dag vermoord in Amsterdam; de broer van een kroongetuige (Reduan B., red.), zijn advocaat (Derk Wiersum, red.) en een bekende journalist die optrad als adviseur (Peter R. de Vries, red.)."

Amsterdam is bovendien een soort internationale criminele hub geworden, van waaruit de onderwereld handelt, witwast en geld doorsluist naar belastingparadijzen. En ondertussen mengen ze het geld met de legale economie, bijvoorbeeld door de aanschaf van vastgoed.

Als dit zo doorgaat, zo stelt Femke Halsema, dan zal de criminaliteit alleen nog maar meer toenemen. Net als het geweld. Buurten zullen verpauperen en jonge mensen zullen worden verleid om het criminele pad te bewandelen. Nederland loopt volgens de Amsterdamse burgemeester zelfs het risico een 'narcostaat' te worden.

Oplossingen?

Halsema vindt dat er met een kritisch oog gekeken moet worden naar het huidige beleid. Eerder stelde ze al dat 'the war on drugs' niet werkt. Ze zei enkele jaren terug zelfs dat ze het liefst harddrugs zou willen legaliseren en geeft ook voorbeelden van internationale experimenten rondom legalisatie in het interview met The Guardian. Er moet volgens haar in ieder geval meer internationale samenwerking komen om het drugsprobleem aan te pakken. Daarbij moet de focus komen te liggen op gezondheid en veiligheid in plaats van op straffen. Een makkelijke klus zal het in ieder geval niet worden, geeft ook de Amsterdamse burgemeester toe.

Misdaad
  • The Guardian
  • NL Beeld / Patrick van Emst