Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Halsema aangepakt vanwege 'vriendjespolitiek': 'Ongeschikt als burgemeester'

De burgemeester van Amsterdam krijgt bakken kritiek door 'feestfixergate'. Halsema zou een bekende van haar hebben ingehuurd voor tienduizend euro per maand, voor een klus die mogelijk openbaar aanbesteed had moeten worden. Ook Johan Derksen is alle heisa niet ontgaan.

Halsema

Het relletje samengevat: de gemeente Amsterdam had iemand nodig die voorbereidingen treft voor het stadsjubileum in 2025. Dat zou eerst om een klus gaan van 9 maanden, met eventueel een uitloop van nog eens 9 maanden. In dat geval zou er geen openbare aanbesteding hoeven plaatsvinden.

10.000 per maand

Maar dat liep anders, zo blijkt achteraf. Het werd een contract van 24 maanden, waarvoor er dus naar alle waarschijnlijkheid wél een openbare aanbesteding had moeten plaatsvinden. Maar dat gebeurde niet. Halsema schoof consultant en PvdA-prominent Lennart Booij naar voren, een bekende van haar, die haar tevens ondersteunde in de aanloop naar haar burgemeesterschap.

Booij was volgens Halsema de juiste man voor het baantje. Nou ja, baantje, zeg maar gerust baan. Want hoewel het om een functie van slechts 20 uur per week ging, kreeg Lennart Booij wel mooi 10.000 euro per maand. Kortom, de veredelde partyplanner heeft de gemeente tonnen gekost.

'Een vergissing'

Opvallend: in het WOB-verzoek waarmee de stukken en papieren omtrent het akkefietje werd opgevraagd, waren delen weggelaten waaruit bleek dat het uiteindelijk over een klus van 24 maanden ging. Halsema: "Een vergissing."

In een debat met de gemeenteraad blijft de burgemeester erbij dat er niks is gebeurd wat niet mag. Ook zegt Halsema dat Booij geen vriend van haar is, maar een bekende. Of een kennis. Verschillende partijen pleiten nu voor een onafhankelijk juridisch oordeel over de hele zaak.

'Vriendjespolitiek'

Maar goed, het kwaad is al geschied, vinden diverse mensen. "Dit is echt onacceptabel", zei PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki over het voorval. En ook SP-leider haalde uit naar Halsema en liet het woord 'vriendjespolitiek' vallen. Flentge: "De vanzelfsprekendheid waarmee deze baantjes worden verdeeld is het probleem."

Foto: Pro Shots/NL Beeld

Het nieuws over Halsema bleef echter niet binnen de kamers van het Amsterdamse stadhuis. Ook bij VI Vandaag werd de oud-GroenLinks-leider nog eens even door de mangel gehaald. Met name Johan Derksen had geen goed woord over voor de burgemeester van onze hoofdstad.

"Een vriendje, een oude adviseur van haar, die heeft ze binnengehaald voor tienduizend per maand. En dat is een werkweek van 20 uur", legt 'De Snor' uit. "En dat is bij elkaar zoveel geld dat er een aanbesteding had moeten plaatsvinden, maar dat is zo in een achterkamertje beslist."

Geen een Amsterdammer die haar wilde

Presentator Genee: "Kijken we d'r nog van op?"

Derksen vervolgt: "Nou nee, want ze rommelt en rotzooit altijd in de marge. Maar ik vind haar gewoon ongeschikt als burgemeester van Amsterdam. Er was geen een Amsterdammer die haar wilde. Die hebben ze gewoon door de strot geduwd gekregen."

Nieuws
  • VI Vandaag, De Telegraaf
  • Pro Shots/Remko Kool