Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Femke Halsema wil verkoop coke legaliseren: 'War on drugs werkt niet'

De Amsterdamse burgemeester heeft gesproken bij een bijeenkomst over georganiseerde misdaad. 'We moeten een alternatieve strategie formuleren.'

Femke Halsema

De misdaad tiert welig in Nederland. Flinke partijen drugs worden de grens over gesmokkeld, coke wordt op grote schaal gebruikt en het criminele circuit is aan het verharden. Op een bijeenkomst over georganiseerde misdaad liet de burgemeester van Amsterdam haar licht schijnen over de toenemende drugsgerelateerde problematiek in het land en de rest van Europa.

Verschillende ministers uit onder andere België, Duitsland en Italië waren aanwezig in Amsterdam, op een bijeenkomst georganiseerd door Justitieminister Dilan Yeşilgöz.

Legale coke

Van oud-GroenLinks-partijleider Halsema is al langer bekend dat ze drugs wil decriminaliseren. Hier pleitte ze in de jaren negentig al voor. Op de bijeenkomst in Amsterdam maakte de burgemeester van die stad nogmaals duidelijk hoe ze erin staat.

"Laten we de feiten onder ogen zien: de ’war on drugs’ werkt niet", aldus Halsema. "Inbeslagname werkt niet. En regulering van cocaïne is ook niet in beeld. Ik hoop dat we het erover eens kunnen zijn dat we een alternatieve strategie moeten formuleren."

Femke Halsema zou eigenlijk willen dat bijvoorbeeld de verkoop van cocaïne niet langer strafbaar is. Halsema: "Ik ben echter een realist en weet dat voor zulke maatregelen te weinig politieke steun is."

Meer samenwerking

Zoals het nu gaat, zet het beleid echter ook geen zoden aan de dijk, vindt de politica. Europese landen en steden zouden meer met elkaar moeten samenwerken. Drugscriminaliteit zou volgens haar ook op drie punten bestreden moeten worden: vermindering van geweld en wapens op straat, problematische wijken helpen ontwikkelen en criminele geldstromen aanpakken.

Dit is broodnodig, aldus Halsema. De brute moorden op onder meer Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum zijn volgens haar dan ook slechts enkele voorbeelden van hoe ernstig de situatie in Nederland is wat betreft criminaliteit.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress.nl