Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Moet na Zwarte Piet nu ook het paard wieberen? 'Volslagen krankzinnig'

Vergeet het pietendebat, hier is de Amerigo-discussie.

Sinterklaas

De Sint heeft z'n zak nog niet leeg of hij staat eind januari alweer ter discussie. Althans, zijn paardje Amerigo dan. En niet overal, maar vooral in Amsterdam. Waar anders.

Het sinterklaasfeest is inmiddels anders dan dat het vroegâh was. Sowieso de afgelopen twee jaar natuurlijk: mét QR-codes en dranghekken en zónder gezellige optocht door de stadscentra en dorpskernen. Maar ook onder de sociale druk is een hoop veranderd. Zo zijn de Pieten in de provincie niet zelden nog ouderwets zwart, maar duiken er in de grote steden steeds vaker grijze, regenboog- of roetveegvarianten op. En niet te vergeten: hordes voor- en tegenstanders van deze ontwikkeling.

Geen cent meer

Maar wie dacht dat de strijd enkel en alleen om de tint van Sints hulpjes ging, heeft het mis. In Amsterdam is er inmiddels een discussie opgelaaid over de schimmel van Klaas. In de Stopera, de stadhuis/opera-combinatie, werd woensdagavond heftig gediscussieerd over een motie van GroenLinks en Partij voor de Dieren.

Stopera in Amsterdam. Foto: PRO SHOTS

De linkse partijen willen dat evenementen met dieren geen cent meer krijgen aan subsidies. Jumping Amsterdam is een voorbeeld daarvan. Het concours wordt elk jaar gehouden in de RAI van Amsterdam en behoort tot de grootste paardensportevenementen van het land.

'Afblijven!'

Maar wat eerst nog niet duidelijk was, werd kraakhelder nadat CDA-raadslid Diederik Boomsma ernaar vroeg: ook het sinterklaasfeest is een evenement met een dier. GL-raadslid Jenneke van Pijpen gaf uiteindelijk toe dat ook Amerigo onder haar motie viel, waarna de ophef compleet was.

Van Pijpen stelde daarnaast dat de nadruk vooral moest komen te liggen op de paardensport, waarop de Partij voor de Dieren weer ging mopperen dat zij juist wél willen dat het paard van de Sint onder de motie valt.

Burgemeester Halsema bemoeide zich uiteraard ook met de discussie en reageerde achteraf in De Telegraaf: "Totale flauwekul discussie. Gelukkig is het voorstel al ingetrokken. Zolang ik burgemeester ben, zit de Sint in Amsterdam op een paard."

CDA'er Boomsma heeft inmiddels ook gereageerd. Boomsma: "Volslagen krankzinnig wat links Amsterdam hier allemaal wil verbieden en onmogelijk maken: vissen, paardrijden, maneges, en nu willen ze ook nog het paard van Sinterklaas afpakken. Afblijven!"

Nieuws
  • De Telegraaf
  • iStock, hansslegers