Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Youp van ’t Hek over Femke Halsema: 'Mantelpaktrut'

Diverse partijen binnen de cultuursector hebben ludieke protestacties gepland vanwege de sluiting van theaters en andere culturele instellingen. Sommige burgemeesters, waaronder Femke Halsema, staan de protesten echter niet toe en zullen de geldende maatregelen handhaven. Tot grote onvrede van mensen binnen de sector.

Femke Halsema

Waar de detailhandel afgelopen persconferentie enigszins opgelucht adem konden halen - de niet-essentiële winkels mogen weer klanten ontvangen tussen 09:00 en 17:00 - bleven de horeca en cultuursector bedrogen achter. Beide sectoren blijven voorlopig op slot, was de boodschap van Rutte en Kuipers.

Maar de nood is hoog. En om aan te geven hoe belabberd de situatie is voor veel culturele instellingen, zijn er wat acties op touw gezet, waaronder 'Kapsalon Theater'.

Kapsalon Theater

De kappers zijn sinds afgelopen weekend wel weer open, en dus hebben meerdere culturele partijen besloten om te gaan knippen in het theater. Op initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge kunnen mensen bij meerdere Nederlandse theaters hun coupe laten bijwerken, terwijl er tegelijkertijd een show wordt gespeeld op het podium. Alles onder de naam 'Kapsalon Theater'. Onder andere Freek de Jonge en Youp van 't Hek treden op.

Mag niet

Maar niet iedereen is enthousiast over het plan. Het Veiligheidsberaad, bestaande uit vijfentwintig burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, sprak maandagavond af dat de demonstraties niet mogen uitlopen op het onbeperkt openen van sectoren.

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema verklaarde het volgende: "Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad. Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen. Die heeft het college te handhaven."

'Mantelpaktrut'

Cabaretier Youp van 't Hek vindt daar wel iets van. Hij noemt het besluit van de Amsterdamse burgemeester 'zeldzaam kinderachtig. Van 't Hek: "Ze moet nog maar eens aan haar jonge jaren denken. Nu is ze gewoon een mantelpaktrut. Amsterdam onwaardig."

Ook Sanne Wallis de Vries, een de drijvende krachten achter 'Theater Kapsalon', vindt het onbegrijpelijk. "Het is niet uit te leggen dat de theaters dicht moeten zijn", zegt Wallis de Vries in NPO-talkshow Op1. "Ik mag haar echt heus wel als mens", aldus de theatermaakster over Femke Halsema, maar "ik vind haar als burgemeester soms onbegrijpelijk."

Sanne Wallis de Vries geeft ondanks alles gewoon door te gaan met de actie.

Nieuws
  • Op1, De Telegraaf
  • Pro Shots/Niels Wenstedt