Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizarre carrièreswitch: 'Olympische snowboarder is nu meedogenloze drugsbaron'

Het ene moment sta je boven op een berg tijdens de Winterspelen in Salt Lake City, het andere moment prijk je bovenaan de most wanted-lijst van de FBI...

Snowboarder

De 43-jarige Ryan Wedding had ooit een mooie carrière als topsporter. Tijdens de Olympische Winterspelen in 2022 kwam de Canadees zelfs uit voor zijn land. Wedding stond toen bekend als talent, dat uiteindelijk de 24ste plek pakte tijdens de parallel reuzenslalom.

Nu, ruim 20 jaar later, ziet de wereld er heel anders uit voor de ex-topatleet. Wedding prijkt namelijk bovenaan de FBI most wanted-lijst als een van de meest gezochte drugsleiders van Canada en de Verenigde Staten. Dat schrijft RTL Nieuws. Binnen de onderwereld zou Wedding bekendstaan als 'El Jefe' (de baas in het Spaans) en 'Public Enemy'.

'The Wedding Criminal Enterprise'

Ryan James Wedding, die ook wel opereert onder de namen 'James Conrad King' en 'Jesse King', zou aan het hoofd staan van 'The Wedding Criminal Enterprise'. Deze criminele organisatie houdt zich volgens de autoriteiten bezig met zeer duistere praktijken.

Op de site van de FBI is te lezen dat Wedding verdacht wordt van het runnen van een transnationale drugsoperaties, waarmee hij honderden kilo's coke van Colombia, via Mexico en Zuid-Californië, naar andere delen van de Verenigde Staten en Canada smokkelde. Volgens de aanklagers verdienden Wedding en zijn criminele kornuiten miljarden mee. De openbaar aanklager nam al meerdere miljoenen dollars aan cryptovaluta in beslag, evenals duizend kilo coke en munitie voor wapens. Verder wordt de voormalige snowboarder verdacht van betrokkenheid bij het organiseren van meerdere moorden.

Zo werd een Indiaas stel doodgeschoten voor de ogen van hun dochter, omdat Wedding en een zakenpartner zouden hebben gedacht dat de man en vrouw verantwoordelijk waren voor de diefstal van een lading coke. Achteraf bleek het om de verkeerde personen te gaan. Andere slachtoffers werden ook door huurmoordenaars om het leven gebracht. Huurmoordenaars die volgens de openbaar aanklager handelden in opdracht van Wedding en zijn compagnon.

De ex-snowboarder is op dit moment spoorloos en staat daarom op de most wanted-lijst van de FBI. De opsporingsdienst heeft een beloning van enkele tienduizenden dollars uitgeloofd voor de gouden tip.

Snowboarder zal al eerder in de bak

Het nieuws rondom de vermeende criminele avonturen van Ryan Wedding komt niet helemaal uit de lucht vallen. In 2010 werd de Canadees al eens veroordeeld voor drugssmokkel. Hij zat toen vier jaar vast in de gevangenis. In de jaren erna zou hij zijn uitgegroeid tot volwaardige en nietsontziende drugsbaron in Amerika, Canada en Mexico.

Misdaad
  • RTL Nieuws
  • Federal Bureau of Investigation