Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vermomd voor de rechter: Krystian M.

Consternatie in de rechtszaal om Krystian M., de man die volgens het Openbaar Ministerie als tussenpersoon de moord op Peter R. de Vries heeft aangestuurd. Hij verborg zijn gezicht achter een mondkapje. Niet vanwege corona, maar omdat hij onherkenbaar wil blijven.

Krystian M.

“Wij kunnen u niet dwingen, maar het zou wel gewaardeerd worden als u uw mondmasker afzet,” vroeg de voorzitter van de rechtbank aan M. Dat verzoek was aan dovemansoren gericht. M. hield niet alleen zijn mondkapje op, maar ook zijn capuchon. Hij wilde niet dat zijn gezicht getekend werd.

“Als ik niet getekend word, dan zet ik zelfs mijn capuchon af,” beloofde hij plechtig. Zijn advocaat Ronald van der Horst drukte de rechtbank op het hart om de geldende persrichtlijn in de ijskast te zetten en de aanwezige rechtbanktekenaar te verzoeken géén tekening van M. te maken. Hij zei dat tekenaars de fatsoensnormen schenden door ‘verrekijkers’ te gebruiken. Voor de duidelijkheid: rechtbanktekenaars gebruiken zogenoemde toneelkijkers als ze ver van de verdachten af zitten. Het leek een kansloos verzoek van M., maar zelfs de officier van justitie viel hem bij. Het is in het belang van het proces om kennis te kunnen nemen van de gelaatstrekken en reacties van de verdachten, aldus de officier van justitie. De rechtbank hield echter zijn poot stijf. Er wordt alleen van de persrichtlijn afgeweken, legde de voorzitter uit, als er sprake is van bijzondere omstandigheden en die waren er in dit geval niet. Kortom: M. mag dus getekend blijven worden. Maar wel mét mondkap en capuchon.