doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Wilders: 'uitspraken verkenners zijn schandalig rookgordijn'

Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) kwamen kortgeleden met een nieuwe verklaring voor de gelekte uitspraken over de formatie. Het zou gaan om 'inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media'. Geert Wilders vindt het een 'schandalig rookgordijn'.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Wilders: 'uitspraken verkenners zijn schandalig rookgordijn'

Eerder omschreven Ollongren en Jorritsma de teksten als 'voorlopige input' voor de verkenningsfase. Volgens de nieuwe verkenners Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) gaat het om 'inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media' - een antwoord waar Wilders, op zijn zachtst uitgedrukt, niet tevreden van wordt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Van Ark en Koolmees namen de functies van hun voorgangers over nadat Ollongren informatie over de formatiegesprekken had gelekt aan fotografen. Op afbeeldingen waren teksten als ‘positie Omtzigt, functie elders’ zichtbaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft een debat geëist om opheldering te krijgen over de aantekeningen. De partijen willen weten hoe die informatie precies op dat papier terecht is gekomen. Kamervoorzitter Khadija Arib eiste een ‘zo volledig mogelijk verslag’ van Jorritsma en Ollongren.

Volgende week zal het tweetal daarom voor de nieuwe Tweede Kamer, die 31 maart geïnstalleerd wordt, moeten verschijnen. Jorritsma schreef op Twitter ‘vanzelfsprekend bereid te zijn volgende week toelichting te geven’. Ook oud-verkenner Ollongren is van plan te komen, maar zij is nog steeds besmet met het coronavirus. De kans bestaat dat ze niet in persoon uitleg zal komen geven.

Geen verantwoordelijkheid

Geen van de personen die tijdens de gesprekken aanwezig waren nam verantwoordelijkheid voor de woorden. "Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van alle met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat", sprak Wopke Hoekstra van het CDA. VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag zeiden ook dat ze niet over Omtzigt gesproken zouden hebben.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws