Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Martin Bosma (PVV) doet gooi naar voorzitterschap Tweede Kamer

Aanstaande donderdag wordt er een nieuwe voorzitter gekozen.

Martin Bosma

PVV-er Martin Bosma stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van de Tweede Kamer. Dat heeft het kamerlid in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders vindt Bosma in ieder geval een uitstekend kandidaat. "Alle Kamerleden hebben via de Griffie net de brief van @Martinbosma_pvv ontvangen waarin hij aangeeft Kamervoorzitter te willen worden", schrijft hij op het platform X. "De Tweede Kamer verdient een kundig, erudiet en gezaghebbend persoon als Martin als voorzitter." Wilders schrijft tot slot dat hij van harte hoopt dat Bosma de voorzitter zal worden.

Luchtigheid

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Bosma onder meer dat hij wil streven naar een soort 'luchtigheid' in de debatten in de Tweede Kamer. "Dit is geen tijd voor experimenten", schrijft hij. "Het afgelopen jaar vormde een roerige periode voor de Kamer. Toeslagen, asiel, stikstof. Met op de eerste dag van het zomerreces ook nog eens de val van het Kabinet. De politieke tornado is nog lang niet uitgeraasd." Volgens Bosma behoort het traditionele beeld met drie of vier stabiele tijden tot het verleden.

Daarnaast is hij van mening dat het "in die turbulentie van groot belang is dat de hamer wordt gehanteerd met vaste hand". "Het enige dat ik de Kamer te bieden heb is wat ik het afgelopen anderhalf decennium heb laten zien. Dus een strakke leiding: geen gedonder in de zaal als ik er zit."

Nieuwe voorzitter

Aankomende donderdag kiest de TK een nieuwe voorzitter. Naast Bosma gaf kamerlid Tom van der Lee (GL-PvdA) ook al aan dat hij voorzitter wil worden. Op dit moment is Roelien Kamminga (VVD) tijdelijk voorzitter. Een van deze kamerleden neemt het stokje over van Vera Bergkamp, die afgelopen dinsdag afscheid nam als kamerlid.

Nieuws
  • Nu.nl, Tweede Kamer
  • NL Beeld