Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman
Premium

Misdaadcolumn: Wat doet de PVV aan de criminaliteit?

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: de PVV.

Henk Strootman

De verkiezingsuitslag kwam voor veel mensen, vooral ter linkerzijde, als een schok. Voor mij eerlijk gezegd niet. Je moet toch wel onder een steen hebben geleefd als je het succes van de PVV niet zag aankomen. De recente massademonstraties, voor en tegen van alles en nog wat, waarbij met enge vlaggen werd gezwaaid en de meest gruwelijke verwensingen werden geschreeuwd, hebben bij de zwijgende meerderheid kwaad bloed gezet. Dat kwam Wilders niet slecht uit en het bracht hem, mede door ander sluimerend ongenoegen in de samenleving, een ongekende overwinning.

Er was nog iets waaraan je kon zien dat de tijd kennelijk rijp was voor deze verkiezingsuitslag. Op X (het vroegere Twitter) wordt nogal massaal en heftig gereageerd op de realityserie Bureau Rotterdam van Ewout Genemans. Veel kijkers leggen een link tussen de soms ontluisterende beelden vanuit de Maasstad en de populariteit van de PVV. “Bureau Rotterdam is een beetje een campagnefilm voor Geert Wilders,” schrijft iemand, “tering wat zijn die gasten continu recalcitrant.” Ook een zekere Gerard is geschrokken van de beelden. “Ik kijk nu Bureau Rotterdam terug en snap meteen waarom Rotterdam en de rest van Nederland massaal voor de PVV heeft gestemd. Wat een tuig en verloedering in deze stad zeg. Schokkend en verbazingwekkend wat voor dagelijkse shit deze dappere agenten over zich heen krijgen.”

Producent en presentator Genemans, die eerder meeliep met de politie in Arnhem en Eindhoven, noemt Bureau Rotterdam zijn heftigste seizoen. En dat is de kijkers dus blijkbaar ook opgevallen. De stad lijkt – de fraaie dronebeelden van nachtelijk Rotterdam ten spijt – behoorlijk te verloederen. De agenten hebben de handen vol aan verwarde personen en kunnen hun werk bijna niet meer doen zonder te worden uitgescholden door bemoeizuchtig straattuig.

Werk aan de winkel dus voor het nieuwe kabinet, waarvan de PVV naar alle waarschijnlijkheid deel zal uitmaken. Maar wat kan die doen? Het is natuurlijk interessant om te kijken wat de partij over de misdaad zegt. In Wilders’ Criminaliteitsplan, geschreven door advocaat-generaal Raymond de Roon en politie-inspecteur Hero Brinkman, valt een aantal zaken op. Als het aan de PVV ligt, komt er een flinke versobering van het gevangenisregime. “Geen televisie meer in de cellen, geen keuze meer in verschillende maaltijden, geen toegang tot internet en geen airconditioning.” En daar blijft het niet bij. Want als het aan de partij ligt, moeten criminelen ‘in boevenpakken in het openbaar werkzaamheden verrichten’. Of de partij daarbij denkt aan een streepjespak met een nummer op de borst en een zware kogel aan het been staat er niet bij, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.

Verder wil de PVV dat criminelen zoveel mogelijk zelf opdraaien voor de kosten van hun strafzaak en detentie. “Hun gehele financiële vermogen moet hiervoor worden uitgeput.” Het zal een volle boel worden in de gevangenissen, want er moet een ‘zerotolerancebeleid’ komen, met ‘zeer forse minimumstraffen’ en een ‘substantiële verhoging van de maximumstraffen’. En van vervroegde invrijheidstellingen, in welke vorm dan ook, zal wat Wilders betreft sowieso geen sprake meer zijn. Verder ijvert de PVV voor de herinvoering van de schandpaal, al gaat het dan om een digitale variant. “De identiteit en straf van veroordeelde criminelen wordt via een website bekendgemaakt.” En waar het gaat om pedofielen moet de overheid worden verplicht om, na afloop van de detentie, ‘de wijken waar de betrokkenen gaan wonen hierover te informeren’.

En zo staan er nog tal van plannen en bespiegelingen in het Criminaliteitsplan van de PVV. Wat er van terechtkomt, zal moeten blijken. Het is voorlopig vooral oude wijn in nieuwe zakken. En water bij de wijn, vooral dat.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • NL Beeld/DCI Media