Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Interview met PVV-voorman Geert Wilders: 'De VVD mag blij zijn dat wij er zijn'

Het lijken kansrijke tijden voor Geert Wilders (60). Waar zijn partij voorheen categorisch werd uitgesloten, gloren er nu mogelijkheden, al is de PVV-leider de eerste om te erkennen dat het bepaald geen gelopen race is. Voor het eerst werd ook een van zijn bedreigers tot een jarenlange celstraf veroordeeld. “Ze hebben eigenlijk de verkeerde.”

Wilders

Het eerste RTL-debat, u was daar niet voor uitgenodigd, maar wat vond u ervan?

“Ik vond het... Wie ben ik om het te gaan becommentariëren? Ik had er gewoon moeten zijn, maar het was niet echt een debat. Yesilgöz, Omtzigt en Timmermans vertelden wat ze vonden en toen kwamen die een-op-eentjes, vier minuten zonder presentator erbij. Eén keer stelde iemand een vraag en dan antwoordde de ander vier minuten en toen was het voorbij. Nogmaals, het is een voordeel als je daarbij bent, maar ik heb moeite moeten doen om het tot het einde te volgen.”

U ging vrij hoopvol de campagne in omdat de VVD u niet langer uitsloot, maar toen zei Yesilgöz ineens dat ze ‘niets in uw programma’ zag. Inmiddels lijkt ze weer wat bijgedraaid.

“Bij EenVandaag zei ze dat ze toch niet alleen geen kiezers uitsluit, maar ook geen enkele partij, dus ook de PVV niet. Er is blijkbaar een positieve gedachteverandering en ze wil toch de deur weer op een kier zetten. Wat bleek uit een peiling van EenVandaag is dat de meerderheid van de kiezers van de VVD en Omtzigt heel graag met de PVV wil, veel liever dan met Frans Timmermans en Jesse Klaver. Dus zij heeft haar houding inmiddels weer bijgesteld, gelukkig. Als je de PVV uitsluit, zet je de deur wagenwijd open voor de Partij van de Arbeid en GroenLinks en die willen niet minder asiel, niet minder immigratie en geen lagere lasten. Die willen precies wat Nederland níét nodig heeft, dus ik ben heel positief gestemd.”

Maar Omtzigt sluit uw partij nog steeds uit en hij gaat aan kop in de peilingen.

“Maar Omtzigt weet ook dat zijn kiezers, de grote meerderheid althans, wel met de PVV wil. Dus ik denk dat dat uiteindelijk wel goed moet komen.”

Echt waar?

“Als wij een goede uitslag hebben. Kijk, je moet de VVD sowieso bij de les houden, want voordat je het weet gaan ze toch weer met de Partij van de Arbeid in zee. Je moet Omtzigt ook bij de les houden. De enige manier om te voorkomen dat ze toch weer over links gaan is een grote PVV. Dat is de enige manier om het tegen te houden, zodat ze moeilijk met elkaar een meerderheid kunnen vormen.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Omtzigt noemde als voorkeur een centrumrechts kabinet met VVD, NSC, BBB, CDA, SGP en JA21.

“Dan heeft hij geen meerderheid en met de PVV wel. Een minderheidskabinet lijkt me niet verstandig, want je hebt een meerderheid nodig om wetten door de Tweede Kamer te krijgen. En JA21, van mij mogen ze erbij, maar die hebben één of twee zetels. Het kan niet zonder de PVV. En zijn kiezers willen het.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Nieuws
  • Clemens Rikken