Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Geert Wilders en een dakloze Rotterdammer. 

Geert Wilders

De winnaar: Geert Wilders

“Ook in de buurt van het safe house mag ik niet naar buiten, ik ken de straat niet waar ik woon”, vertelde Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol. Dan is de PVV’er ook steeds omgeven door geblindeerde ramen, hij heeft soms geen idee wat voor weer het is. En dat allemaal vanwege alle doodsbedreigingen die hij al jaren ontvangt.

Ook twee Pakistanen, een politicus en geestelijk leider, moedigden een moord op Wilders aan en daarvoor stonden ze terecht. Niet dat ze in de rechtbank verschenen, vanuit Pakistan is nooit gereageerd op berichten van het OM. Er was ook geen advocaat die de strafeisen van 6 en 14 jaar wilde betwisten. De kans is nihil dat de twee ooit achter de tralies belanden, maar Wilders voelde zich gehoord en dat vond hij pure winst. “Je bent toch niet helemaal vogelvrij.” Nee, al is een vrij man iets anders.

De verliezer: een dakloze Rotterdammer

Had een dakloze man nou maar gewoon geluisterd naar de politieagenten. Die verzochten hem vriendelijk een andere slaapplaats uit te kiezen dan een bankje op Rotterdam Centraal. Dat weigerde hij, waarna hij ook geen zin had zich te identificeren. Hierop zorgden de agenten dan maar voor een andere slaapplek: het politiebureau.

Hier werd de man gefouilleerd en stuitten de agenten op een bijzondere vondst: zijn rugzak was gevuld met 36.000 euro. Contant, in briefjes van 20, 10 en 5 euro. En dat bij een man die in de systemen staat geregistreerd als dakloos. Het geld is in beslag genomen, de man krijgt het pas terug als hij de afkomst van het geld kan verklaren. Dat kan nog weleens lastig blijken. Had hij nou maar gewoon een andere slaapplek gezocht. Een hotel ofzo, kon hij zichzelf makkelijk veroorloven…

Misdaad
  • NL Beeld