Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Klimaatpaus Timmermans keert terug uit Brussel en stelt zich kandidaat als lijsttrekker van PvdA/GroenLinks

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van de gemeenschappelijke lijst van de PvdA en GroenLinks.

Frans Timmermans

De Volkskrant meldt dat de 62-jarige Timmermans voor het lijsttrekkerschap weer terugkeert naar Nederland. Timmermans werkte de afgelopen tien jaar in Brussel voor de Europese Commissie. Daarnaast was de PvdA’er de eerste vice-voorzitter ​​van de commissie-Von der Leyen.

Timmermans was al eerder lijsttrekker van de PvdA, maar dan tijdens de Europese Parlementsverkiezingen. Hierbij werd de arbeiderspartij de grootste door 6 van 26 zetels te behalen. De Haagse politiek is overigens niet nieuw voor de Maastrichtenaar. Eerder was hij Tweede Kamerlid en verder was hij onder andere staatssecretaris en minister van Buitenlandse Zaken.

In de peilingen van I&O research staat de gecombineerde lijst van PvdA en GroenLinks nu op 28 zetels. Hiermee zou het de grootste partij worden en dus Timmermans (mogelijk) premier. Verder doen de VVD en de BBB het goed in de peilingen, met respectievelijk 25 en 21 zetels. In een aantal andere peilingen is de VVD nog steeds de grootste partij.

Oud GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver vertelde vorig jaar tegenover EenVandaag dat deze samenwerking voor beide partijen een manier is om weer een vuist te maken in de politiek: "Juist in een versplinterd politiek landschap, met 20 partijen, waarin samenwerking steeds moeilijker is, is steeds meer behoefte om wél samen de krachten te bundelen", aldus het Tweede Kamerlid.

Nieuws
  • de Volkskrant, EenVandaag, I&O research
  • NL Beeld / Belga