doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Peter Beense: 'Hazes had nu aan de deur van een kroeg staan te rammelen'

Dit jaar zou de smartlappenkoning van Nederland – André Hazes natuurlijk – 70 jaar zijn geworden. Om dat te vieren organiseert zijn weduwe Rachel aanstaande zaterdagavond (27 februari) een soort Holland Zingt Hazes, maar dan geheel coronaproof via een livestream: Een Rondje Hazes. Even bellen met de volkszanger die natuurlijk niet op dit festijn mag ontbreken.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62c530658b03a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c530658b03a img{#fig-62c530658b03a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62c530658b03a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c530658b03a img{#fig-62c530658b03a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62c530658b03a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c530658b03a img{#fig-62c530658b03a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62c530658b03a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c530658b03a img{#fig-62c530658b03a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Peter Beense: 'Hazes had nu aan de deur van een kroeg staan te rammelen'

“Met Peter Beense.”

Peter! Word je die liedjes van Hazes nou nooit eens beu?

“Welnee joh. Integendeel. Hazes is en blijft een van mijn favoriete artiesten om naar te luisteren. Zolang ik me kan herinneren, zing ik zijn nummers al. Daar ben ik heel eerlijk in. Zijn muziek vormt een rode draad in mijn carrière, dat is absoluut waar. Ook omdat zijn repertoire mij gelukkig goed ligt. Ik heb er veel aan te danken.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Biedt zijn muziek ook in deze tijd troost en verbroedering?

“Zeker. Juist nu. De onderwerpen waarover hij zingt, zijn natuurlijk uit het leven gegrepen. Er zijn genoeg mensen die zich nu niet happy voelen, die nu eenzaam en alleen thuis op de bank zitten. Die hebben nu júist behoefte aan de muziek van Hazes. Ze willen niets liever dan proosten op het leven en op de betere tijd die er hopelijk snel gaat komen. Optreden via een livestream zal ongetwijfeld heel gek zijn, zeker omdat we met de artiesten gewoon in het Concertgebouw in Amsterdam staan, maar ik weet zeker dat het publiek er een hoop plezier aan gaat beleven. Ze snakken naar een feestje.”

Hoe is dat voor jou?

“Hetzelfde. Toen ik voor dit evenement gevraagd werd, heb ik – nadat ik had gecontroleerd of de familie Hazes ervanaf wist, dat vind ik wel zo netjes – meteen ja gezegd. In het begin van de coronacrisis dacht ik dat die ellende twee, hooguit drie maanden zou duren. We zijn nu bijna een jaar verder. Ik zit hele dagen thuis. Ik verveel me dood. Vreselijk, maar het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen gezond blijft en op elkaar blijft letten.”

Kom je nog wel buiten?

“Ja, dat wel. Als mijn vrouw van plan is boodschappen te gaan doen, bied ik haar maar al te graag aan om te rijden. Anders zit ik de hele dag binnen. Daar word je ook niet vrolijk van.”

Ben je niet bang voor corona? Je valt in de risicogroep, lijkt me.

“Ik ben voorzichtig. Ik ben 57 jaar. Toevallig heb ik pas geleden bij mijn huisarts geïnformeerd of het al bekend is wanneer ik die prik krijg. Hij vertelde me dat ik een van de gegadigden ben die met voorrang in aanmerking komt voor vaccinatie. Omdat ik natuurlijk in de categorie val met mensen die te zwaar zijn. Die mogen eerst. Alleen: die prikken worden verdeeld per provincie. Ze zijn net begonnen in Zeeland. Daarna is eerst Limburg aan de beurt en vervolgens Noord-Brabant. Langzaam werken ze van het zuiden van Nederland naar het noorden toe. Eer dat ze bij Amsterdam zijn, zal nog wel effe duren dus. Ik moet geduld houden en voorzichtig blijven. Als er iemand bij me op visite komt, zit die persoon aan de ene kant van de woonkamer en ik aan de andere kant. Ik haal het echt niet in m’n hoofd om iemand in de armen te vliegen. Dat is voor mij echt te tricky. Ik ben ook heel blij dat alle artiesten bij Een Rondje Hazes van tevoren worden getest.”

Kan ik me voorstellen.

“Zelf ben ik ook al twee keer getest. Negatief gelukkig. De eerste keer was toen ik terugkwam uit Spanje, waar mijn dochter een restaurant heeft. Op de terugweg heb ik me voor de zekerheid laten testen. Die andere keer was voordat ik het ziekenhuis in moest. Ik was naar de huisarts gegaan, omdat er een plekje op mijn arm zat. Vast niets ernstigs, dacht ik. Gewoon een bultje dat een beetje jeukte. Maar de dokter vertrouwde het niet helemaal. Hij verwees me door naar de dermatoloog. Bleek het uiteindelijk huidkanker te zijn! Kwaadaardig. Ook dat nog. Godzijdank hebben ze het weg kunnen halen. Ze hebben ook nog onderzocht of het al was uitgezaaid, maar dat was gelukkig niet het geval. Echt een pak van m’n hart. Eindelijk een stukje positiviteit tijdens dat hele coronagebeuren.”

Hoe zou Hazes met corona zijn omgegaan, denk je?

“Voor hem zou dit een hele moeilijke tijd zijn geweest. Hij had nu ongetwijfeld aan de deur van een kroeg staan te rammelen.”

Tijdens Een Rondje Hazes aanstaande zaterdagavond treden behalve Peter Beense onder meer Xander de Buisonjé, Samantha Steenwijk, Tino Martin, Lil' Kleine, Trijntje Oosterhuis en Thomas Berge op. Tickets kosten 10 euro en zijn te koop via eenrondjehazes.nl

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws