doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Langere lockdown kan ‘onmetelijke schade’ opleveren

Mark Rutte maakt het maar even duidelijk: hij wordt niet vrolijk van de laatste besmettingscijfers. Daarom dreigt er een nog strengere lockdown te komen, maar volgens een aantal exeperts die hun angst uiten in De Telegraaf kan dat nogal een catastrofe worden.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Langere lockdown kan ‘onmetelijke schade’ opleveren

De kans is maar klein dat het kabinet de lockdown op 19 januari af laat lopen. Sterker nog, als het aan sommige kabinetsleden ligt, zouden de maatregelen nog eens een tikkeltje strenger mogen. Zo zouden bijvoorbeeld hotels en nog meer winkels de deuren moeten sluiten. Dat meldden een aantal insiders op het binnenhof aan De Telegraaf.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Economische problemen

Econoom Robin Fransman zegt in een interview met De Telegraaf dat we niet verder moeten met dit jojo-beleid. “Als de besmettingen dalen, gooi je alles open. Dan stijgen de coronagevallen weer en kan weer alles op slot”, vertelt hij. “Je schiet er uiteindelijk niet zoveel mee op. Het is onduidelijk wat het doel is van het kabinet met het langer stilleggen van de maatschappij. Het is wachten op de vaccins, maar mogelijk zijn de kwetsbaarste groepen pas in de lente gevaccineerd. Moet de boel tot die tijd helemaal op slot? Dat levert onmetelijke schade op.”

Scholen sluiten

Maar niet alleen op economisch vlak kan het misgaan. Onderzoeker Pedro De Bruyckere vertelt dat een langere lockdown ook voor kinderen problemen gaat opleveren. Hoe langer de scholen dicht blijven, hoe groter de kansongelijkheid wordt. "Vooral de kwetsbaarste jongeren zijn hard geraakt. Dat zal nu alleen maar erger worden.”

Of de waarschuwingen enig effect hebben, merken we komende dinsdag. Dan houden Mark Rutte en zijn coronaminister een extra praatje.

Laatste nieuws