doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Overheid stuntelt met vaccins vanwege ‘te grote verpakking’

Er zitten duizend doses in elke verpakking van coronavaccin Pfizer. Dat zijn er meer dan de Nederlandse overheid gehoopt had, waardoor we nu als laatste van Europa de kans krijgen om ons te laten vaccineren.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Overheid stuntelt met vaccins vanwege ‘te grote verpakking’

De Volkskrant heeft een reconstructie gemaakt waaruit blijkt dat er nogal wat misgegaan is bij het regelen van de vaccinaties voor Nederland. En dat terwijl minister De Jonge ons ervan verzekerde dat hij alles onder controle had. Maar waar komen al die problemen dan toch vandaan?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Een groot struikelblok was de hoeveelheid vaccins in één verpakking van Pfizer. Dat zouden er volgens de overheid veel te veel zijn. In Nederland waren we namelijk van plan om in verzorgingstehuizen te gaan prikken, terwijl ze in Duitsland bijvoorbeeld sporthallen huren. In zo’n grote hal gaan 1000 vaccins zo de deur uit, maar hier in Holland vonden wij het niet nodig om hele sportcentra af te gaan huren.

Kleinere verpakking

Het probleem was dat ze bij Pfizer toch echt duidelijk hadden gezegd dat er 1000 stuks vaccin in een doosje zitten en dat Nederland geen kleinere pakketjes kreeg, hoe hard we ook zeurden. "We zitten immers in een pandemie. Dan vallen duizend doses nog mee", zegt Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer.

Hier in Nederland ging de extra aandacht echter uit naar ‘zorgvuldigheid’, aldus Hugo de Jonge. Nu blijkt daar helaas niet veel van waar te zijn, waardoor Nederland achterin de rij staat als het om vaccinatie gaat.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws