Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Veelgemaakte fouten bij een theorie-examen en hoe deze te vermijden

In één keer slagen voor je rijbewijs? Dat lukt niet iedereen. Dit heeft niet eens alleen te maken met het rijexamen zelf, maar ook met het theorie examen dat je af moet leggen voordat je af mag rijden. Dit examen test al je kennis over het rijden zelf, de verkeersregels die gelden en al het andere dat met het verkeer te maken heeft. 

Theorie-examen

Hoewel het doen van theorie voor sommigen heel eenvoudig is, vinden anderen het al gauw lastig om direct te slagen. Er worden dan ook behoorlijk wat fouten gemaakt bij een theorie-examen. Ben je benieuwd naar wat deze fouten zoal zijn en hoe je ze zou kunnen voorkomen? In dit artikel vertellen we je meer over de veelgemaakte fouten bij een theorie-examen en hoe je deze kunt vermijden.

Onvoldoende voorbereiding voor een theorie-examen 

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij een theorie-examen is dat ze niet goed voorbereid beginnen aan het examen. Veel mensen denken dat ze zo’n examen ‘wel even doen’ en realiseren zich bij het examen zelf ineens dat het veel lastiger is dan ze dachten. Net als ieder ander theoretisch examen vergt een theorie-examen de nodige voorbereiding. Van meer dan een miljoen theorie-examens in een jaar (volgens cijfers van het CBR) slaagt vaak maar zo’n 40% voor de eerste keer.

De oplossing hiervoor is heel eenvoudig: begin op tijd met het bestuderen van alle lesstof die je kunt gebruiken bij een theorie-examen. Gebruik oefenexamens, ga met je neus de boeken in, zoek informatie op het internet op en bestudeer alle wetten en regels die met het verkeer te maken hebben. Je weet maar nooit of het van pas kan komen en op deze manier ben je maar beter goed voorbereid. De kans is zo groter dat je het examen in één keer haalt.

Te snel door alle vragen heen gaan: slechts omgaan met tijd 

Een ander onderdeel waar het vaak misgaat bij mensen, is het tijdbeheer. Soms voelen mensen zich te gehaast wanneer ze een theorie examen af moeten leggen. Ze hebben het idee dat ze veel te weinig tijd hebben en willen zo snel mogelijk door alle vragen heen om er maar vanaf te zijn. Het is goed om te weten dat je ruim de tijd hebt om de vragen te beantwoorden. Voor de gewone theorie heb je bijvoorbeeld al 30 minuten de tijd.

Bij het onderdeel gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag de tijd en bij het onderdeel ‘inzicht en kennis’ krijg je bij kennis ongeveer 8 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden en bij inzicht ongeveer is dat ongeveer 16 minuten. Heb je echter een theorie-examen met extra tijd, dan duurt het hele examen 45 minuten. Je krijgt hierbij 5 minuten extra voor het onderdeel kennis en 10 minuten extra voor het onderdeel inzicht. Ga dus niet haasten, maar gebruik je tijd goed.

Verkeerde focus als veelgemaakte fout bij het examen 

Naast onvoldoende voorbereiding treffen en het verkeerd indelen van de tijd is een verkeerde focus eveneens een veelgemaakte fout bij het theorie-examen. Dat heeft vooral te maken met de focus verkeerd indelen. Zo wordt er bijvoorbeeld heel veel aandacht gegeven aan één specifiek onderdeel, terwijl een ander deel van het examen net zo belangrijk is. Dat resulteert in het verwaarlozen van onderdelen waar je ook gewoon punten moet scoren. Dit heeft deels te maken met een verkeerde indeling van de tijd, maar ook het verkeerd indelen van de planning an sich.

Merk je dat je bijvoorbeeld bij het oefenen al te veel focus legt op de verkeersregels en vergeet je daarbij om extra aandacht aan verkeersinzicht te geven? Dan is het tijd om daar beter mee om te leren gaan. Verdeel je aandacht goed en evenwichtig en zorg voor een evenwichtige voorbereiding. Alle onderdelen van je theorie-examen zijn even belangrijk en vergen dus dezelfde vorm van aandacht. Houd daar rekening mee om fouten op je examen te voorkomen.

Gebrek aan zelfvertrouwen zorgt voor zakken voor examen 

Tot slot kan een gebrek aan zelfvertrouwen veel invloed hebben op hoe je je theorie-examen maakt. Mensen met minder zelfvertrouwen ervaren vaak meer stress, wat kan leiden tot een hoog stressniveau tijdens het maken van het examen. Dat heeft helaas al gauw effect op je resultaten. Je kunt vaak minder goed nadenken, je voelt je opgefokt en je vergeet belangrijke informatie die je nodig hebt om te slagen voor je examen.

Daarnaast kunnen mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen hun eigen bekwaamheid onderschatten en zichzelf er bijna van overtuigen dat ze niet goed of slim genoeg zijn om te slagen. Ook dat heeft invloed op de resultaten. Merk je of weet je van jezelf dat je gevoelig bent voor stress of dat je weinig zelfvertrouwen hebt? Praat er dan met iemand over zodat je meer vertrouwen in jezelf krijgt en je zo met volle vertrouwen aan je theorie-examen kunt beginnen.

Lifestyle
  • Adobe Stock