Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Baudet verliest zaak: mag coronabeleid niet vergelijken met Holocaust

De Forum-man was voor de rechter gesleept door CIDI, CJO en vier Holocaust-overlevenden.

Baudet

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag bepaald dat Thierry het coronabeleid - u weet wel: van de avondklok en het vaccinatiebewijs - niet meer mag vergelijken met de Holocaust. Dit nadat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Centraal Joods Overleg (CJO) en een aantal Holocaust-overlevenden de politicus hadden aangeklaagd, wegens uitspraken als 'ongevaccineerden zijn de nieuwe Joden'.

Ook plaatste de Forum-leider wat foto's naast elkaar; eentje van een kind dat op afstand vanachter een hek naar de Sinterklaas-intocht kijkt, eentje van twee kinderen die zich buiten een zwembad afdrogen en tot slot een afbeelding van Joodse kinderen in de oorlog die van elkaar worden gescheiden door een hek.

Mag niet van de rechter

De vergelijkingen die Baudet op deze manier trok, schoten bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Maar waar sommigen de uitingen van de FvD'er zouden scharen onder vrije meningsuiting, oordeelde de rechter in 2021 anders: Baudet moest de content van social media verwijderen en mocht daarnaast ook geen beelden van de Holocaust gebruiken in het coronadebat. De FvD'er verwijderde daarop zijn berichten, aangezien hij anders 25.000 per dag moest betalen.

Baudet ging wel in hoger beroep, maar kreeg vandaag van het Gerechtshof Amsterdam een vergelijkbaar oordeel te horen. Zijn uitspraken en afbeeldingen zouden de Holocaust bagatelliseren en leiden tot online antisemitisme, aldus het Hof, die met deze uitleg Baudets vrijheid van meningsuiting minder zwaar laat wegen dan de bezwaren van het CJO, het CIDI en de Holocaust-overlevenden en nabestaanden.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots