Column Vico Olling: 'Winnende hand'
Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: zware tijden voor de Nederlandse motorclubs.
Het zijn zware tijden voor de Nederlandse motorclubs. Vorige week, op vrijdag de dertiende, is het verbod op de in 1990 opgerichte Satudarah MC bevestigd door de Hoge Raad, het hoogste Nederlandse rechtsorgaan.
In 2019 werd Satudarah al verboden door het gerechtshof in Den Haag, maar de club legde zich daar niet bij neer.
Nu de Hoge Raad zich ook achter het verbod schaart, is de ontbinding van de motorclub definitief. Op diezelfde dag werd ongeveer 240 kilometer noordelijker door de Groningse rechtbank een oordeel geveld over vier vooraanstaande leden van No Surrender MC, opgericht in 2013. Die vier leden zijn Rico R., Theo ten V. en de voor Panorama-lezers ongetwijfeld zeer bekende namen Klaas Otto en Henk Kuipers. Otto is ooit nog eens door ons uitgeroepen tot Man van het Jaar, omdat hij vanuit het niets een motorclub uit de grond wist te stampen die binnen no time de grootste werd van ons land.
Een paar jaar daarvoor was dat nog ondenkbaar met de hegemonie van de Hells Angels. Henk Kuipers hebben we ook een paar keer in ons blad gehad. Dat kwam voor een belangrijk deel omdat een paar verslaggevers hem wel redelijk goed kenden. Mylène de la Haye wist Kuipers zover te krijgen dat hij ging poseren met zijn ZOD-crew, de motorclub die hij zelf oprichtte en noemde naar de streek waar hij vandaan kwam: Zuid-Oost Drenthe.
Daarna sloot Henk Kuipers zich aan bij Satudarah, waar we ook contact mee kregen. Verslaggever Koen Scharrenberg maakte het eerste verhaal waar de leden van Satudarah aan meewerkten. We kregen zo een unieke kans om de club van binnenuit te portretteren. Dat soort verhalen maakten we ook met de Hells Angels en No Surrender.
Waar andere media het al in hun broek deden als ze moesten bellen naar motorclubs, stonden wij gewoon aan het hek
Met de wetenschap van nu kun je heel makkelijk van alles vinden van die verhalen, maar Panorama was wel het enige blad dat toegang kreeg tot die gesloten bastions. Waar andere media het al in hun broek deden als ze moesten bellen naar die clubs, stonden wij gewoon aan het hek. Panorama had bovendien in Mylène de la Haye een hartstochtelijk voorvechtster van dit soort mannenbolwerken. De la Haye was niet vies van een beetje testosteron op zijn tijd: ze maakte voor tv ook een serie over kickboksen toen dat op doorbreken stond. Ze vond dat de goeien, de mannen die gewoon lekker een beetje willen rijden en onder elkaar een feestje willen bouwen, niet mochten lijden onder de slechten, de mannen die de club misbruikten voor onderwereldactiviteiten.
Satudarah is nu verboden omdat het een crimineel broeinest en een gevaar voor de openbare orde is. De vier mannen van No Surrender zijn veroordeeld, omdat ze leiding gaven aan een criminele organisatie die zich bezighield met internationale drugshandel en gewelds- en vermogensdelicten, tussen 2014 en 2017. Natuurlijk gaat de leiding van No Surrender in hoger beroep, maar ondertussen zitten ze wel allemaal in de cel.
‘Captain Henk Kuipers’, die zelfs een tvpersoonlijkheid werd door de documentaireserie die omroep PowNed in 2017 over hem maakte, moet zelfs tien jaar zitten. Ondertussen lopen er ook nog rechtszaken tegen de Hells Angels en No Surrender om die clubs te laten verbieden. Op covers van Panorama heeft de afgelopen jaren met enige regelmaat een tekst gestaan over dat justitie en de MC’s van Nederland in een oorlog verwikkeld waren. Zou justitie aan de winnende hand zijn? En zo ja, wat betekent dat precies?