Terug naar 5 mei vorig jaar, als op talloze plekken in Nederland muziekliefhebbers festivals afstruinen om te kunnen genieten van bands die op Bevrijdingsdag hun kunsten vertonen op grote podia. In een woning aan de Tulpenlaan in de Geleense volkswijk Lindenheuvel, vlak bij het uitgestrekte terrein van chemiereus Chemelot, speelt zich echter iets minder vrolijks af: een gijzeling van een man die zichzelf behoorlijk in het nauw blijkt te hebben gebracht.
Het slachtoffer is een Duits lid van de relatief onbekende motorclub Black & Silver, die onder meer in Nederland, België en Duitsland actief is. Hij zou zich binnen zijn chapter op zijn zachtst gezegd niet aan de regeltjes hebben gehouden. Zijn maten zouden er via via zijn achtergekomen dat de Duitser zich in het diepste geheim, dus achter de rug van de andere clubleden om, met duistere handel heeft beziggehouden, wat bij hen voor kwaad bloed heeft gezorgd.
Niet zaniken en zeuren
Daarom moet de in onmin geraakte Duitser op het matje komen op die 5de mei. De plek waar dit daadwerkelijk zou moeten gaan gebeuren, is overigens opmerkelijk: een pand in de Vermeerstraat in Stadbroek, de bekendste en ook beruchtste volkswijk van Sittard.
In de wijk waar, zeker in het verleden, menige vechtpartij werd uitgevochten en soms ook een moord werd gepleegd. Stadbroek is een wijk van verharding, waar je niet moet zaniken of zeuren.
Hier blijkt het clubhuis te zijn gevestigd van het Duitse chapter van Black & Silver. Dit omdat deze afdeling bij onze oosterburen niet de mogelijkheid had om een clubhuis uit de grond te stampen. De motorclubleden zijn dus uitgeweken naar de Sittardse Vermeerstraat.
Waar in Nederland beruchte motorclubs als Bandidos, Satudarah en Hells Angels verboden zijn omdat leden op grote schaal betrokken zijn geweest bij criminele praktijken, geldt dat voor Black & Silver nog niet.
Het clubhuis is gevestigd in een pand dat hemelsbreed overigens maar een paar kilometer van de grens met Duitsland ligt. Maar daar is het Duitse motorclublid op het afgesproken tijdstip in het voorjaar van 2023 echter in geen velden of wegen te bekennen. De leiding van Black & Silver weet er echter via via achter te komen dat de door hen gezochte man niet ver weg is. Hij blijkt dus te zitten in het bovengenoemde pand aan de Geleense Tulpenlaan. En weet op dat moment nog niet dat hem angstige uren te wachten staan. Want als hij eenmaal ontdekt is, worden hem de duimschroeven flink aangedraaid. Vanaf dat moment verkeert het slachtoffer in een zeer penibele toestand. Niks geen tijd meer voor ouwehoeren of ginnegappen.
Boete en doodsangsten
Het is de agressors duidelijk menens: het Duitse motorclublid zou zijn eigen maten genaaid hebben, waar zij uiteindelijk pas later zijn achtergekomen. Iets waar ze zeker in de onderwereld niet tegen kunnen: liegen en bedriegen.
En dan komt ook Gino H. (34) uit Heerlen in beeld, zo weet de recherche later te achterhalen. Hij is immers de grote baas van Black & Silver, de president die alle touwtjes binnen de club strak in handen houdt en niet met zich laat sollen.
De doodsbange Duitser kan geen kant meer op in de Geleense woning. Het lijkt erop dat zijn laatste uurtje geslagen heeft. Hij denkt: overleef ik dit allemaal wel?
Het is deze Heerlenaar geweest, zo menen de opsporingsdiensten te weten, die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij de gijzeling van zijn clublid. Er wordt dreigend gesproken, het slachtoffer krijgt op niet mis te verstane wijze te horen dat hij een ‘boete’ van ettelijke duizenden euro’s moet betalen. Een manier van handelen die overigens vaker in de wereld van motorclubs wordt gebruikt. Voor deze hardhandige werkwijze zijn in het verleden zelfs al meerdere motorclubleden veroordeeld door verschillende strafrechters in Nederland.
De doodsbange Duitser kan geen kant meer op in de Geleense woning, het lijkt er zelfs op dat zijn laatste uurtje geslagen heeft. Ook worden zijn sieraden afgenomen. Van alles spookt er door zijn hoofd: ga ik ooit uit deze ellende wegkomen en overleef ik dit allemaal uiteindelijk wel?
Diep van binnen hoopt hij dat een engeltje hem alsnog zal redden. Dat soort schietgebedjes heeft uiteindelijk het gewenste resultaat. De Duitse gegijzelde weet te ontsnappen aan de plek waar hij is vastgehouden. Hij kan opgelucht ademhalen nadat hij doodsangsten heeft uitgestaan. Toch is hij strijdvaardig. Hij laat het niet op zich zitten dat hij zo ernstig bedreigd is en van zijn vrijheid beroofd. Hij besluit om vervolgstappen te gaan zetten tegen zijn gijzelnemers.
Alarmbellen gaan af
De Duitser stapt vrijwel meteen naar de recherche, waar hij uitvoerig verklaart over wat hem op die bewuste dag overkomen is. De man doet aangifte van de gijzeling in de Geleense Tulpenlaan. De naam van Gino H. wordt in ieder geval genoemd door het slachtoffer als één van zijn gijzelaars. Op het politiebureau neemt men deze precaire informatie zeker serieus.
De opsporingsdiensten starten met een onderzoek en ontdekken tijdens nauwgezette bestudering van zijn mobiele telefoon dat H. op de dag van het gijzelingsincident in ieder geval in de Tulpenlaan is geweest. Datzelfde geldt na het bekijken van gegevens van zendmasten.
Gino H. komt hierdoor volop in het vizier van de speurders en verdwijnt in voorarrest achter de tralies. Daar is hij meestal alleen binnen vier muren, soms mag hij echter luchten of deelnemen aan een activiteit. Tussendoor laat hij zijn hersenen kraken over zijn toekomst of praat hij met zijn advocaat.
Behalve de gijzelingszaak blijkt er meer te zijn waar justitie en politie Gino H. aan denken te kunnen linken. De rechercheurs stuiten tijdens hun strafrechtelijk onderzoek op nóg iets zeer interessants waar motorclubpresident Gino H. zich mee bezig zou houden: illegale wapenhandel. In het diepste geheim, zo heeft de Heerlenaar althans langere tijd gedacht. Als een soort van bijverdienste.
In de recherchekamer van de Limburgse politie krijgt men chats van de berichtendienst Telegram onder ogen waar alle alarmbellen door gaan rinkelen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, zou de Limburger zich met criminele praktijken hebben beziggehouden. Uit via de mobiele telefoon verstuurde berichten blijkt namelijk dat Gino H. onder de radar een soort ‘winkel’ heeft gedraaid voor het aankopen van wapens. Een soort van supermarkt voor onderwereldfiguren. Justitie en politie lezen hierin dat hij van allerlei kanten bestellingen kreeg en dan via zijn contacten de bestelde vuurwapens afleverde. Dit zijn dan vooral omgekatte alarmpistolen, die door onderwereldfiguren gebruikt worden als daadwerkelijk schietgerei.
Door het stof
Volgens goed ingevoerde bronnen rond het strafrechtelijke onderzoek is het assortiment van Gino H. ‘behoorlijk groot’: “Bij hem was qua vuurwapens echt álles te krijgen.” Hij zou een soort groothandel hebben gehad.
Gino H. zal na zijn arrestatie heel goed beseft hebben dat hij in de foute handel terecht was gekomen. Klaarblijkelijk besluit hij daarom om op een gegeven moment te gaan praten.
De verdachte Heerlenaar gaat in de afgelopen tijd tijdens de verhoren door de recherche diep door het stof. Gino H. legt een bekentenis af, geeft toe dat hij zich inderdaad met wapenhandel heeft beziggehouden.
Het assortiment vuurwapens van Gino H. was ‘behoorlijk groot’. ‘Bij hem was echt álles te krijgen.’ Vooral omgekatte alarmpistolen
Hij kan eigenlijk ook geen kant op, omdat de speurneuzen zoals gezegd de genoemde Telegram-berichten in handen hebben gekregen. Die chats kunnen zeker als bewijs dienen. De betrokken politieagenten wrijven zich vergenoegd in de handen. Dit is voor hen een mooie opsteker, want onderschepte tekstberichten maken een strafrechtelijk onderzoek qua (steun)bewijs ongetwijfeld een heel stuk sterker. De leider van dit onderzoek, de officier van justitie, zal tevreden zijn met de resultaten van dit nauwgezette speurwerk.
Grote partij drugs
Hoe zit het daarnaast met de vermeende betrokkenheid van Gino H. bij de gijzeling in Geleen, in het voorjaar van 2023, willen de rechercheurs weten van de inwoner van Heerlen. Klopt niks van, zo verklaart H. stellig aan de verhoortafel.
De Heerlenaar weigert ten stelligste betrokkenheid te bekennen. Hij geeft aan geen enkele rol te hebben gehad bij de gijzeling van zijn Duitse motorclubmaat. Gino H. heeft op dat moment al de Maastrichtse advocate Françoise Landerloo in de arm genomen, een terriër in haar vak die al vaker leden van beruchte motorclubs als Satudarah bij heeft gestaan. Deze raadsvrouw geeft aan dat haar cliënt op die bewuste Bevrijdingsdag vorig jaar inderdaad op de Tulpenlaan is geweest. “Hij is immers president van motorclub Black & Silver. Maar op het moment dat in dat pand volgens de aangifte van het slachtoffer dingen zouden zijn gebeurd, was hij níet binnen. Hij stond alleen maar buiten,” legt Landerloo uit.
Weet Gino H. dan wél iets over de reden van de vermeende gijzeling, willen de speurders nog weten. In de onderwereld wordt er immers gefluisterd dat deze geweldspraktijken te maken zouden hebben gehad met een mislukt transport van een grote partij verdovende middelen. Waardoor er dus iemand behoorlijk aan de tand gevoeld moest worden. Gino H. houdt echter bij hoog en laag vol dat dit scenario regelrecht in de prullenbak kan verdwijnen omdat dit volgens hem complete nonsens zijn.
Volgens H.’s advocate had de Zuid-Limburgse gijzeling namelijk te maken met een conflict binnen het Duitse chapter van de al vaker genoemde internationale motorclub en stond de Nederlandse afdeling hier buiten – en haar cliënt dus ook.
Opmerkelijk is dan wel dat Gino H. een armband en een ring van het gijzelingsslachtoffer heeft gekregen. Hoe zit dan precies? Landerloo: “Cliënt had een financieel geschil met een ander lid van het Duitse chapter.” De naam van ene Sven L. valt. “Hij is als president van dat Duitse chapter verantwoordelijk voor dat soort problemen. Dus hij heeft na het incident in de Tulpenlaan de afgepakte sieraden aan mijn cliënt Gino H. gegeven om de schuld van zijn clublid deels af te lossen.”
Acht jaar cel
Motorclubbaas Sven L. heeft overigens in Duitsland inmiddels al een flinke straf aan zijn broek gekregen voor zijn rol bij de Geleense gijzeling en het bijbehorende geweld: acht jaar gevangenisstraf. L. zal in zijn vaderland, maar ook elders, de komende tijd dus even niet op een motor kunnen rondrijden. Ook een biertje drinken met zijn motormaten zit er voorlopig niet in.
Zijn verblijf in een Duitse cel is het enige wat er op dit moment voor hem op zit. Bij de oosterburen heeft men dus in deze Black & Silver-kwestie al flink kunnen doorpakken, maar in Nederland is het op dit moment zeker nog niet zover. Hier loopt qua onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg namelijk nog het een en ander.
De rechtbank heeft inmiddels besloten dat er getuigen gehoord moeten worden inzake het met geweld vasthouden van het Duitse lid van motorclub Black & Silver op Zuid-Limburgse bodem. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer deze kwestie inhoudelijk behandeld zal worden door de rechters.
Geleen al jaren bakermat motorclubs
De zaak rond motorclubpresident Gino H. heeft zich afgespeeld in het Zuid-Limburgse Geleen, onderdeel van fusiegemeente Sittard-Geleen. In het verleden is Geleen ook al meerdere malen groot in het nieuws geweest omdat een chapter van de inmiddels verboden motorclub Satudarah vanuit die plek actief was.
Zo was hier in het verleden een clubhuis waar de opsporingsdiensten op een gegeven moment besloten om in het diepste geheim afluisterapparatuur op te hangen. Hierdoor konden de speurders stiekem meeluisteren als de leden van de Geleense Satudarah-afdeling bijeenkomsten hadden in de zogeheten memberroom.
Hierop was onder meer te horen dat mensen ernstig werd bedreigd. Het clubhuis is inmiddels al geruime tijd gesloten. Sommige leden van Satudarah zitten na hun veroordelingen nog altijd in de bajes.
En is er nog de eveneens verboden motorclub Bandidos. Ook die was in de afgelopen jaren veelvuldig actief in Sittard-Geleen. Toen een grote groep Bandidos-aanhangers in 2015 verhaal ging halen bij een kroeg die zou zijn geweest aan de rivaliserende Hells Angels, liep het buiten op het terras compleet uit de hand.
Over en weer werden er klappen uitgedeeld en er viel zelfs een schot toen iemand vanuit die kroeg besloot om zijn vuurwapen te gebruiken. De laatste jaren leek het in Sittard en Geleen weer wat rustiger te zijn geworden met de schermutselingen rond motorclubs, totdat de gijzelingszaak rond Gino H. en zijn club Black & Silver bij politie en justitie aan het licht kwam.
Justitie: Gino ook oplichter
Gino H. blijkt volgens de Limburgse opsporingsdiensten nog meer op zijn kerfstok te hebben: het tillen van een verzekeringsmaatschappij. Waardoor hij op frauduleuze manier geld in zijn eigen zak zou hebben gestoken.
Justitie denkt namelijk te kunnen bewijzen dat de Heerlense motorfanaat heimelijk opdracht heeft gegeven voor het in brand steken van een auto van een bewoonster van de Ruyterstraat in Heerlen. Dit is geweest op 23 september vorig jaar.
Maar daar is het niet bij gebleven, want drie dagen later brandde het voertuig van Gino H. zelf uit. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat dit is gedaan om de verzekering op te lichten. Het is overigens nog onduidelijk wanneer de rechtbank zich inhoudelijk over deze kwestie zal buigen. Naar verwachting zal dit ergens later dit jaar of pas begin 2025 zijn. De man die de bovengenoemde auto’s daadwerkelijk in brand zou hebben gestoken, ene Bartosz K., is overigens inmiddels al veroordeeld tot een celstraf.
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- Google Streetview E.A.