Op de foto: Barbershop Adwar in de Roermondse Hamstraat.
Roermond is de laatste jaren vooral bekend door de flamboyant politicus Jos van Rey. Vaak verguisd, vaak voor de rechter moeten verschijnen en soms bejubeld. Én inmiddels weer wethouder in het stadhuis, ondanks zijn 79 jaar. Het is in ‘zijn’ stad waar wat opmerkelijks aan de hand is: twee kappers staan elkaar naar het leven.
Op 1 maart van dit jaar besluit de plaatselijke wijkagent om de twee Roermondse barbieren met zaken in de immer drukke Hamstraat samen aan tafel te zetten voor een ‘de-escalerend gesprek’, waardoor een conflictsituatie meteen in de kiem gesmoord kan worden. Maar van dat voornemen van de goedwillende diender in het blauw komt helemaal niks terecht.
Het gesprekje, ongetwijfeld goed bedoeld door de agent, werkt van geen kant. De woede tussen beide kappers en hun aanhang zit klaarblijkelijk veel dieper dan gedacht, en kan niet met eventjes wat babbelen opgelost worden. Daarvoor zullen, zo blijkt later, veel hardere noten gekraakt moeten worden.
De Roermondse binnenstad blijkt een periode tegemoet te gaan waarin geweld en doodsbedreigingen tussen de twee knippende ondernemers schering en inslag zijn. Gebeurtenissen waar de recherche en de plaatselijke autoriteiten uiteindelijk de handen vol aan krijgen.
In mei dit jaar volgt een reeks incidenten waarbij zelfs bloed vloeit. Er zou in deze kwestie sprake zijn van ‘aantasting van eer en wraak’, waardoor de politie wederom in beeld komt.
Blinde woede
Op woensdag 8 mei doet een man aangifte op het politiebureau van Roermond. Deze Salem A. (24) is een van de twee kappers uit de Hamstraat. Daar is deze Roermondenaar in maart een eigen zaak begonnen. Uit liefde voor het vak, voor zijn klanten en om geld te verdienen natuurlijk. Maar juist dit werk heeft kennelijk gezorgd voor onrust in zijn hoofd en een onveilig gevoel in zijn lijf. Vanwege een conflict met zijn voormalige baas, de 28-jarige Adwar N., een kapper die een paar deuren verder ook een kapsalon bestiert.
In een supermarkt ontstaat een massale vechtpartij met buitensporig geweld tussen de twee partijen, woedende mensen staan elkaar naar het leven
Het duo heeft dus enige tijd samengewerkt, maar de mannen zijn enige tijd geleden behoorlijk gebrouilleerd geraakt, terwijl zij in het verleden toch samen vele klanten met hun scharen en tondeuses van een nieuwe haardos hebben voorzien. De collegialiteit en vriendschap zijn echter veranderd in blinde woede.
Kapper Salem A. zegt tijdens de aangifte tegen de agent dat hij twee dagen daarvoor zou zijn toegetakeld door een familielid van Adwar N., sinds 2021 eigenaar van de concurrerende kapsalon. De dienstdoende agent noteert dat er sprake zou zijn geweest van mishandeling.
Aangever A. verlaat het politiebureau weer, maar weet dan nog niet dat de situatie hierna steeds meer zal escaleren. Een paar uur later, omstreeks 19.00 uur, loopt het namelijk helemaal uit de hand tussen beide partijen. Bij een supermarkt in het centrum, eigendom van directe familie van Adwar N., wordt in hun moedertaal, Irakees, gescholden. Ook vindt er een massale vechtpartij plaats tussen beide kapperspartijen. Er vallen over en weer rake klappen, het is een wirwar van woedende mensen die elkaar naar het leven staan. Volgens een ingewijde valt bij deze matpartij tussen de specerijen en levensmiddelen zeker één gewonde door buitensporig geweld.
Slag- en stootwapens
Achtergrond is wederom het geëscaleerde conflict tussen Salem A. en zijn voormalige baas Adwar N. Een heuse kappersoorlog blijkt geboren, want anderhalf uur na de matpartij is het opnieuw prijs als N. met een groepje toegang tot de kapsalon van Salem A. forceert, waarna er voor de tweede keer gevochten wordt. Daarbij worden zelfs slag- en/of stootwapens gebruikt. Bruut geweld dus.
Kapper Salem A. zou geen kant meer op hebben gekund en in een stoel zijn gedrukt. Zijn hoofd wordt zelfs kaalgeschoren. Hij vreest voor zijn leven, de angst giert door het lichaam van de Roermondenaar. Net als bij aanwezige klanten. Als de stofwolken zijn opgetrokken, komen de ingeschakelde opsporingsdiensten er al snel achter dat er een opmerkelijke link blijkt te zijn met een motorclub uit Roermond.
Hierbij duikt een tot dan toe vrijwel onbekende naam op, die van Animals MC. Leden van dit Limburgse chapter van de Nederlandse motorclub zouden betrokken zijn geweest bij de bedreigingen in de kapsalon van Salem A.. Een en ander zou ook op beelden van een beveiligingscamera te zien zijn. De recherche ontdekt tijdens onderzoek dat er een verband blijkt te zijn tussen de motorclub en verdachte kapper Adwar N. Deze N. heeft namelijk een relatie met een vrouw wier vader lid is van Animals MC. Deze vrouw is korte tijd aangehouden geweest, maar inmiddels weer op vrije voeten. Zij is wel nog altijd als verdachte aangemerkt.
Ook Adwar N. moet eraan geloven. De politie besluit in actie te komen en arresteert hem. De twintiger met vingervlugge handen wordt terstond achter slot en grendel gezet, waar hij weer tot bedaren zal moeten komen. Is daarmee de rust weergekeerd in de Roermondse kapperswereld? Nee. De heibel zal naar ongekende hoogte stijgen.
Met stokken belaagd
Uit gerechtelijke stukken blijkt dat er in deze hoogoplopende kwestie nog een incident is geweest op zaterdag 11 mei dit jaar. Ook op die dag dreigt een en ander behoorlijk uit de hand te lopen tussen de twee kampen van de vijandelijke kappers. Telefonisch wordt er dan namelijk aangekondigd dat medewerkers van een van de twee kapsalons met stokken belaagd gaan worden. Dit bericht bereikt de politie, die besluit om met een grote groep agenten ter plaatse te zijn. De bedreiging leidt mede hierdoor uiteindelijk niet tot een confrontatie tussen de rivaliserende partijen.
Verdachte Adwar N. heeft dan inmiddels de vermaarde strafpleiter Arthur Vonken in de arm genomen. Deze Maastrichtse advocaat is een echte pitbull qua werkwijze, die altijd tot het gaatje zal gaan voor zijn cliënten; een strafpleiter die in het verleden de kneepjes van het vak heeft geleerd van de bekende advocaat Theo Hiddema.
Kapper Salem wordt in een stoel gedrukt en kaalgeschoren. De angst giert door zijn lichaam. Net als bij aanwezige klanten
Justitie legt Adwar N. tijdens zijn arrestatie, zoals dat tegenwoordig wel vaker in grotere geweldszaken gaat, meteen alle beperkingen op. Wat betekent dat hij alleen maar contact mag hebben met Vonken, dus niet met familie en vrienden. Alle contact met de buitenwereld is hem op dat moment verboden. De verdachte Roermondse kapper mag tijdens de eerste tijd in zijn cel zelfs geen krant of tijdschrift lezen. Om het lopende strafrechtelijke onderzoek tegen hem zo zuiver mogelijk te houden. “Mijn cliënt heeft een kapperszaak waar een hele tijd een hele goeie vriend van hem heeft gewerkt,” zegt N.’s advocaat Vonken.
Hij doelt hiermee op Salem A. “Die heeft zich op een gegeven moment ziek gemeld en heeft na een bepaalde tijd een eigen kapsalon geopend. Daar was mijn cliënt niet blij mee, maar hij is naar eigen zeggen níet de initiatiefnemer van al het ontstane geweld geweest.” De Maastrichtse strafpleiter vervolgt. “Zijn voorlopige hechtenis is inmiddels geschorst en hij heeft een contactverbod met de tegenpartij opgelegd gekregen.”
Gedwongen sluiting
Op het stadhuis van Roermond staan sinds die 11de mei dit jaar ook alle seinen op rood. Burgemeester Yolanda Hoogtanders besluit meteen keihard in te grijpen als haar geluiden bereiken over de kappersoorlog binnen haar gemeente. Zij hoopt hiermee meteen korte metten te kunnen maken met alle onrust. “Op 11 mei 2024 heeft de burgemeester van de politie bestuurlijke rapportages ontvangen aangaande panden aan de Hamstraat,” laat zij weten op vragen over haar optreden in deze kwestie. Duidelijk is dat zij deze voortdurende ‘oorlog’ heel hoog heeft opgenomen.
Hoogtanders vindt dat de veiligheid van haar inwoners behoorlijk in het geding is. “Zij heeft vervolgens een bevel tot directe sluiting van desbetreffende panden doen uitgaan ter bescherming van de openbare orde, veiligheid en gezondheid van de omgeving. De kwestie is onderwerp van politieonderzoek, daarom kan de gemeente geen aanvullende mededelingen doen.” De periode van gedwongen sluiting van de kapperszaken wordt overigens in de weken daarna nog een paar keer verlengd.
Ondertussen heeft de Roermondse kappersruzie ook nog steeds alle aandacht van de opsporingsdiensten. Woordvoerster Renate Peters van het Openbaar Ministerie (OM) laat in een reactie weten: “De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een aantal incidenten dat heeft plaatsgevonden inzake een conflict tussen beide kappers in Roermond. De politie heeft daarop meerdere aanhoudingen verricht. Op dit moment zit er niemand meer vast. Het onderzoek onder leiding van het OM is nog in volle gang, dus het OM doet vooralsnog geen nadere mededelingen.”
De zaken van de twee aartsrivalen Adwar N. en Salem A. mogen overigens sinds 8 juni de deuren weer geopend hebben. Eerstgenoemde barbier heeft dat overigens al meteen gedaan. “Praktisch de hele buurt was uitgelopen, had bloemen bij zich,” laat Arthur Vonken namens zijn cliënt weten. “Er stonden veertig klanten voor de deur.”
Joost Antonides, advocaat van Salem A. en zijn broer, laat weten dat ‘cliënten slachtoffer zijn geworden van een ernstig geweldsmisdrijf’. “Zij hebben fysieke en mentale klachten door deze situatie, zijn niet in staat om te werken. Voorlopig zal de kapperswinkel noodgedwongen dicht blijven. Of cliënten weer aan de slag kunnen, dat is nog maar de vraag.”
Volgens goed ingevoerde bronnen rond het opsporingsonderzoek is er inmiddels een soort mediation gestart tussen de partijen van beide kappers om te kijken of er een oplossing mogelijk is voor de vete.
Of de ‘oorlog’ hiermee ten einde is? Wat in ieder geval opvalt, is dat mensen in de omgeving van de rivaliserende barbiers nog altijd zwijgen over de langslepende vete, uit angst voor represailles. De tijd zal leren of er onder alle kappersheibel een dikke streep kan worden gezet.
Is Animals MC een ‘brave’ motorclub?
In 2019 was het nog reden voor feest bij Animals MC, die twee chapters heeft, één in Roermond en één in Wierden, in het oosten van Nederland. Toen werd namelijk het 35-jarige bestaan gevierd. In de voorbije jaren kwamen motorclubs als Hells Angels en Satudarah vaak negatief in het nieuws door criminele vergrijpen, maar Animals MC vrijwel nooit. In het najaar van 2018 vindt er een aanhouding plaats bij een bestuurlijke controle, maar dat was het dan ook wel.
Bekend strafpleiter Gitte Stevens, in het verleden advocate van onder anderen leden van motorclub Bandidos in grote strafzaken, staat ook de president van Animals MC bij. De zeer ervaren raadsvrouw houdt haar kaken echter stevig op elkaar over de compleet uit de hand gelopen kappersvete in Roermond, de stad waar de advocate ook met haar kantoor zetelt. “Geen commentaar,” zijn de enige twee woorden die zij hierover kwijt wil.
Motorclubs onder de radar
Jarenlang zorgden beruchte motorclubs als de Bandidos, Satudarah, Hells Angels en No Surrender voor behoorlijk wat onrust in Nederland door fors geweld als moorden en schietpartijen én drugshandel en andere criminele praktijken. Talloze leden, ook van Caloh Wagoh, moesten voor de rechter verschijnen en werden ook daadwerkelijk veroordeeld.
Sommigen zullen zeker de komende jaren nog in de gevangenis moeten zitten. Justitie was op een bepaald moment helemaal klaar met al de heibel rond de Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) binnen Nederland, heibel die zich in sommige zaken uitstrekte over de grenzen naar onder meer Duitsland en België.
Daarom besloot het Openbaar Ministerie de rechter te vragen om deze bendes te laten verbieden. Dit had nogal wat voeten in de aarde, maar die verboden kwamen er verspreid over de voorbije jaren uiteindelijk wél. In clubhesjes over straat gaan, dat uiterlijke machtsvertoon, zie je vrijwel niet meer in Nederland. Maar wil dit ook zeggen dat leden nergens meer actief zijn? Nee, zo stellen insiders. Onder de radar zijn zij wel degelijk nog bezig met activiteiten.
Er wordt door meerdere ingewijden een beeld geschetst van ‘motorclubs die nu bijeenkomsten bij leden thuis hebben’. De insiders vertellen verder over een volgens hen ‘verontrustende ontwikkeling binnen de wereld van de zogeheten 1%-motorclubs’. “Er zijn leden die na het verbod liever eruit stappen, maar dat durven zij niet. In het verleden hebben ze onder de naam van een motorclub immers dingen geflikt en bij een vertrek zal ze dat worden nagedragen.”
De nepadvocaat
Het hoogoplopend kappersconflict bleek nog een extra hoofdstuk te hebben. Op woensdag 29 mei gebeurde er namelijk iets opmerkelijks in de Limburgse rechtbank: een man van 30 jaar stond daar, keurig gekleed in een zwarte toga, de gemeente Roermond te vertegenwoordigen. Deze zaak was aangespannen door een van de betrokken kappers, die de sluiting van zijn kapsalon ongedaan wilde laten maken. Alleen: de advocaat van de gemeente bleek helemaal geen advocaat te zijn.
Tijdens de zitting kwam de rechter hier pas achter. De nepadvocaat, die zich van geen kwaad bewust was omdat hij voor een juridische dienstverlener zei te werken, moest ter plekke meteen zijn toga uittrekken op gezag van de verbijsterde magistraat. De gemeente Roermond was hierdoor eveneens met stomheid geslagen en kondigde aan stappen te ondernemen tegen de man. De rechtbank Limburg besloot na verloop van tijd zelf geen aangifte tegen de man te doen.
Het Openbaar Ministerie in Maastricht had desondanks toch tot strafrechtelijke vervolging over kunnen gaan, maar deed dit niet.
Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?
Abonneer nu en profiteer!
Probeer direct- Flickr, Facebook, John Hölsgens, Adbove Stock