doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De Amsterdamse kappersoorlog

Elke week schrijft onze chef misdaad Vico Olling een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: kapperszaken die als paddenstoelen uit de grond schoten, maar waar nooit mensen geknipt leken te worden.

Een paar jaar geleden viel me iets op in mijn woonplaats Hilversum. In een straal van ongeveer één kilometer rondom mijn huis werden continu kapperszaken geopend. Bedrijven zoals kleding- of hobbywinkels gingen op de fles. Het verhaal was dan vaak dat door de opkomst van internet de mensen wegbleven en hun spullen online bestelden. In no time kon je niet meer naar binnen kijken omdat de ramen afgeplakt waren door de nieuwe eigenaren. Na verloop van tijd kwam dan de onvermijdelijke feestelijke opening met ballonnen voor de deur: kom binnen bij de nieuwe kapperszaak!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

En zo dus ongeveer zeven of acht keer. Omdat er ook al twee kapperszaken waren, waaronder mijn favoriete, kwam het aantal kappers rondom mijn huis op ongeveer tien te liggen. Ik besprak het eens tijdens een knipbeurt bij mijn kapper. Die zei dan dat hem was opgevallen dat er nooit volk over de vloer kwam.

“Volgens mij kunnen die gasten niet eens knippen joh.” We fantaseerden samen wat dan de bedoeling was van die winkels. De woorden ‘wiethandel’ en ‘witwasserij’ vielen… Ik moest daaraan denken toen ik op de misdaadsite Crimesite las over de beschoten Amsterdamse kapperszaak Alles In Bedrijf van kickbokser Aziz ‘AK-47’ Kallah. Een maand geleden kwamen Hakim Ziyech en Quincy Promes nog opdraven bij de opening van de zaak. De beschieting vond vorige week plaats en vóór die beschieting had er een explosie plaatsgevonden met zwaar vuurwerk bij het pand. Burgemeester Halsema vond het wel welletjes en besloot de boel op te doeken. Dat pikte Aziz Kallah weer niet en die vecht de sluiting nu aan. Saillant detail: Kallah’s naam is in het verleden voorgekomen in een paar politieonderzoeken maar hij is nooit verdachte geweest. Zijn vriend, oud-kickbokser Tarik el-Idrissi, is slachtoffer geworden van een liquidatie in 2014. Ook is lange tijd gedacht dat een vergismoord uit 2015 eigenlijk voor Kallah bedoeld was, maar dat bleek niet het geval. Kallah zelf zegt geen idee te hebben uit welke hoek de explosie en beschieting komen. Er wordt gedacht aan concurrentie, omdat de schutter ook waarschuwde voor hij op de winkel schoot. Het was niet om iemand te verwonden, maar overduidelijk om de zaak te laten sluiten, wat dus uiteindelijk gelukt is.

Schietpartij door kappersconcurrentie. Het zou kunnen natuurlijk, maar het klinkt mij toch wat vergezocht. Misschien ligt dat ook aan het beeld dat ik van kappers heb, maar ik zie ze niet zo’n groot risico nemen: twee mannen op een scooter de opdracht geven schoten te lossen op een bedrijf waar op dat moment mensen aanwezig zijn. Het risico om gepakt te worden is zo groot. Kallah zelf zegt geen vijanden te hebben, voor zover hij weet. Anderen denken daar duidelijk anders over.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws