Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Maurice P. (42) verdacht van moord eigen vrouw met kinderen in huis: '16 keer gestoken'

De 34-jarige Manuela Derksen werd op 6 november 2022 vermoord. Haar partner - Maurice P. - bekende in eerdere verklaringen zijn vrouw om het leven te hebben gebracht in hun woning in Kerkrade. Vrijdag maakte het OM in de rechtbank in Roermond bekend 20 jaar celstraf te eisen tegen P. voor de moord op zijn vrouw.

Rechtbank

Op het moment van de moord waren het dochtertje van destijds 2 en het zoontje van 4 aanwezig in de woning. Manuela zou 16 keer in haar hals, borst en buik gestoken door Maurice P.

Kinderen achtergelaten

Vlak na de moord zou P. zijn kinderen achter hebben gelaten in de woning met het levenloze lichaam van de 34-jarige moeder. Terwijl het meisje van 2 opgesloten zat in haar slaapkamer, zou het 4-jarige zoontje langere tijd bij zijn overleden moeder hebben doorgebracht. Pas een dag later keerde de vader van het gezin en verdachte terug naar zijn kinderen.

De officier van justitie liet in de rechtbank weten dit 'onvoorstelbaar' te vinden: "Hoe kun je in vredesnaam je kinderen zó achterlaten?"

Scheiding

"Manuela Derksen was een jonge, levenslustige en lieve vrouw, stond midden in het leven, ze had veel toekomstplannen. Alleen niet met deze verdachte. En dat heeft ze met haar leven moeten bekopen. Zoals vele vrouwen voor haar", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank in Roermond.

Verdachte Maurice P. en Manuela waren van plan te gaan scheiden. Volgens de officier van justitie zou Maurice P. deze beslissing niet aan hebben gekund. De verdachte zou zelfs tegen getuigen hebben gezegd dat als hij Manuela niet meer als vrouw kon hebben, niemand haar zou 'krijgen'. De officier van justitie gaat dan ook uit van moord op voorbedachte rade.

Volgens de advocaat van de verdachte is er sprake van doodslag in plaats van moord. Volgens P. was de dood van zijn vrouw Manuela het gevolg van een ruzie. Maurice P. vertelde dat het slachtoffer zelf een mes pakte, waarna er een worsteling ontstond. Hij zou zich niet meer kunnen herinneren hoe hij Manuela vervolgens om het leven bracht.

Het OM liet weten dat wanneer er sprake is van doodslag, het OM 15 jaar celstraf eist tegen Maurice P.

Femicide

Volgens de officier van justitie is de moord van Manuela op 6 november 2022 een typisch voorbeeld van 'femicide'.

Met de term 'femicide' wordt bedoeld dat vrouwen en meisjes opzettelijk worden gedood. Hierbij spelen partners en ex-partners van het slachtoffer een rol en gaat het vaak om huiselijk geweld of eerwraak. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek kwam naar voren dat in 2023 bij zes op de tien omgebrachte vrouwen de vermoedelijke dader een (ex)partner van de vrouw was.

Misdaad
  • Adobe Stock