Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De hufters rukken op

Opvallend nieuws in tijden van corona: juist nu we massaal thuiswerken en het op de weg rustiger is dan ooit, blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen dat Nederlandse automobilisten steeds meer agressie ervaren in het verkeer.

De hufters rukken op

Maar liefst 69 procent van de ondervraagden ervaart op de weg meer agressie dan twee jaar geleden. Een op de vijf ondervraagden zegt de voorbije twee jaar zelf weleens het slachtoffer te zijn geweest van afsnijden, bumperkleven, ‘remtesten’ of andere vormen van hufterig gedrag. Maar de meest treurige uitkomst van het onderzoek is misschien wel het feit dat de helft van de automobilisten andere weggebruikers niet durft aan te spreken op asociaal rijgedrag uit angst voor fysiek geweld.

Nóg opvallender is het feit dat de ervaren agressietoename in Noord-Holland met 58 procent het laagst is, terwijl dat traditiegetrouw toch een van de provincies is met de hoogste verkeersdruk. In het uitgestorven Zeeland daarentegen, waar het passeren van een auto de gemoederen soms nog dagen bezighoudt, is die ervaren agressie dan juist weer torenhoog (81 procent). Al kunnen voortkruipende trekkers op smalle B-weggetjes of dolende Duitse toeristen in kanjers van campers natuurlijk ook het bloed van onder je nagels halen. Veel minder opvallend is dan weer de uitkomst dat uitgerekend Audi- en BMW-rijders zich veruit het minst zeggen te storen aan hufterig rijgedrag. Hoe zou dat nou komen?

Bizar
  • Jochem Davidse
  • iStock