Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

12.500 agenten mikpunt van agressie en geweld: 'Verharding in de samenleving'

De cijfers Geweld Tegen Politie Ambtenaren (GTPA) van 2023 zijn bekend. Wat blijkt? Het aantal incidenten 'is al jaren op een te hoog niveau', aldus de politie.

Agressie

Als politieagent heb je regelmatig te maken met geweld en agressie op straat. Dat kan gaan om een scheldpartij, maar ook om fysiek geweld, doxing en groepen mensen die met zwaar vuurwerk gooien. Al die incidenten worden geregistreerd, waarna de politie in het voorjaar de cijfers van het voorgaande jaar bekendmaakt.

"Agressie en geweld tegen politiemedewerkers blijven op een te hoog niveau", schrijft de politie vandaag op haar website. In 2023 ging het om 12.500 agenten die daar in meer of mindere mate mee te maken hebben gehad.

'Onaanvaardbaar'

Volgens Henk van Dijk, programmamanager Geweld Tegen Politie Ambtenaren, is dat 'onaanvaardbaar hoog'. Van Dijk benadrukt dat een agent ook geraakt wordt in zijn of haar privéleven. Vooral als het om heftige incidenten gaat. "Die hebben grote impact op de collega’s", aldus de GTPA-manager.

De cijfers

Van de 12.500 gevallen gingen er 5.543 om belediging - veruit het grootste deel van alle geregistreerde incidenten. Toch zijn er ook meer dan 1.000 gevallen geweest waarbij er sprake was van mishandeling.

Ook waren er zat pogingen tot geweld afgelopen jaar. In 2023 waren er 152 pogingen tot zware mishandeling, 111 pogingen tot doodslag en 11 pogingen tot moord.

Incidenten met zwaar vuurwerk worden door de politie apart genoemd - 142 keer gooide iemand zwaar vuurwerk naar een politieagent. Vaak was dit tijdens oud en nieuw, voetbalrellen of demonstraties.

"Zorgwekkend is de ontwikkeling waarin groepen jongeren, onherkenbaar met bivakmutsen op, politiemensen met zwaar vuurwerk belagen", zo valt te lezen in het bericht van de politie.

In de cijfers van volgend jaar wordt ook 'doxing' meegenomen. Doxing staat voor 'dropping documents', en betekent zoveel als 'het delen/publiceren van persoonsgegevens (op internet)'. Dat gaat bijvoorbeeld om foto's en adresgegevens van agenten die geplaatst worden in Telegram-groepen of op bepaalde websites. Lange tijd was dat niet strafbaar, maar sinds 1 januari 2024 kun je hiervoor vervolgd worden.

Nieuws
  • politie.nl
  • NL Beeld / Regiofotografie