Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Defensie bespioneert de Nederlandse burger al maanden

Ongeveer de seconde dat corona uitbrak in ons land, heeft het leger een groot informatie-netwerk opgezet om het gedrag van alle Nederlanders te volgens. Daarbij hebben ze niet alleen gekeken naar informatie die met corona te maken heeft, maar ook naar QAnon, 5G, Black Lives Matter en de gele hesjes.

Defensie bespioneert de Nederlandse burger al maanden

LIMC

NRC kwam gisteravond met bijzonder nieuws: het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) verzamelt al een aantal maanden zonder mandaat informatie over de Nederlandse burgers. Het doel van dit project? Proberen om mogelijke coronagolven en maatschappelijke onrust te voorkomen.

Het komt erop neer dat allerlei groepen die kritisch zijn over de manier waarop de overheid de lockdown aanpakt, in de gaten gehouden zijn. Alles van de gele hesjes tot jensen.nl is geobserveerd. Uit de data van NRC blijkt ook dat een tweet van Geert Wilders als bron was gebruikt.

Zorgwekkend

Defensie heeft al gereageerd op het bericht. Ze zeggen zelf dat er alleen gekeken is naar openbare bronnen. Volgens NRC is dat niet waar. Het LIMC, dat op eigen initiatief handelde, zou ook naar semi-gesloten bronnen hebben gekeken en (minstens) één persoon heeft onder een schuilnaam op een online forum met complotdenkers rondgeneusd.

Dat is niet het enige zorgwekkende nieuws uit het artikel van NRC. Het LIMC zou ook informatie met externe partijen hebben gedeeld. Daar kwam binnen de organisatie kritiek op, waarna er een verbod kwam op het extern verspreiden van informatie. NRC zegt echter dat het verbod een fabeltje is, want externe partijen melden dat ze nog steeds rapporten ontvangen.

Nieuws
  • rtlnieuws.nl nos.nl nrc.nl
  • Unsplash