doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sportcolumn: 'opgesloten met Erben Wennemars en Kleintje Pils'

Elke week schrijven Panorama-verslaggevers Jochem Davidse en Micha Jacobs samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: de impact die het coronavirus heeft op onze sportliefhebbers.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Sportcolumn: 'opgesloten met Erben Wennemars en Kleintje Pils'

Micha Jacobs

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit in de rust van een wedstrijd van Oranje naar huis ben gegaan, maar vorige week had ik de primeur. Dat had niks met de wedstrijd te maken, maar alles met de nieuwe coronamaatregelen die onder andere inhielden dat vorige week woensdag om klokslag tien uur voor minimaal vier weken de deur van het café dicht moest. Nu hoor ik je alweer zeggen: ben jij net als al die andere Amsterdammers die zonodig nog een sloot alcohol achterover moesten keilen voordat alles werd drooggelegd? Kon je niet gewoon thuis op de bank naar de wedstrijd kijken, zoals elk weldenkend mens?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Natuurlijk kon ik dat, maar dan had ik waarschijnlijk al na een kwartier van Italië-Nederland de tv uit het raam gesmeten.

Naar de kroeg gaan was dus de minst schadelijke optie, materieel en financieel gezien.

Bovendien ken ik iemand achter de bar van het bewuste café die de komende vier weken, en misschien nog wel langer, maar moet zien hoe ze de eindjes aan elkaar knoopt. Elk biertje dat ze nu kan tappen is weer een boterham extra straks, dacht ik. Begrijp me niet verkeerd: uiteraard zet ik het niet op een zuipen om een ander een plezier te doen, maar je snapt hopelijk wat ik bedoel. Misschien was het wel mijn eerste stap naar alcoholisme, nog vóórdat de tweede lockdown moest beginnen. Dat je gaat drinken om corona te vergeten.

Ik merkte een dag eerder al dat de coronamoeheid ook mijn lichaam was binnengedrongen, toen Steven Kruijswijk positief op corona werd getest tijdens de Giro d’Italia waarop iedereen van Jumbo-Visma zijn spullen pakte en de ronde voor gezien hield. Diezelfde dag las ik ook dat Cristiano Ronaldo het virus onder de leden had, net als Stephan El Shaarawy, de aanvaller van Italië, al bleek dat om een ‘vals positieve’ test te gaan waardoor hij een dag later tegen Oranje toch doodleuk op de bank zat. Het meest baalde ik nog van het feit dat Parijs-Roubaix van aanstaande zondag al was afgelast, de enige wedstrijd die al maanden rood omcirkeld op de kalender stond. Nu weet ik ook wel dat gezondheid boven alles gaat, maar het moet toch niet zo zijn dat ik mij straks nog moet gaan verheugen op allroundschaatsen in Thialf, of wel soms?

Jochem Davidse

De dag dat ik mij verheug op het nieuwe schaatsseizoen is de dag dat ze me mogen opnemen in een of andere kliniek voor geesteszieken. Dat was wat mij betreft nou juist een van de weinige lichtpuntjes van dat irritante virus: dat alle internationale schaatswedstrijden voorlopig van de baan zijn. Maar dat was natuurlijk te vroeg gejuicht, want voor Nederlandse schaatsers en schaatsliefhebbers maakt dat weinig verschil. Hoeveel Japanners, Russen, Canadezen of Koreanen er ook aan de start mogen verschijnen, aan de uitslag verandert dat niets. Aan het einde van de rit wordt gewoon het Wilhelmus gespeeld. In Thialf barst het schaatsseizoen volgende week dus gewoon los. Te beginnen met het NK Afstanden, gevolgd door het NK Allround en het NK Sprint. Alles veilig in de bubbel uiteraard. Daar moet je trouwens ook niet aan denken. Van alle sportbubbels lijkt me de schaatsbubbel nog wel de meest vreselijke. Dat je samen met Erben Wennemars en Kleintje Pils weken lang opgesloten zit in Thialf. Een angstaanjagender nachtmerrie kan ik mijn nauwelijks voorstellen. Aan de andere kant: al die verschillende bubbels zijn de voorbije weken inderdaad niet bepaald coronaproof gebleken. Maar hoe erg is dat? Je kunt ook zeggen dat het een extra dimensie toevoegt aan de sportbeleving. Vrijwel alles staat op losse schroeven. Dit weekend staat voor Ronald Koeman zijn eerste Clásico op het programma, maar of beide elftallen daadwerkelijk komen opdagen is nog maar de vraag. En zelfs na de aftrap is nog alles mogelijk. Het wachten is op de eerste corona-wissel. Dat je als voetballer het idee hebt dat je je tegenstander dusdanig in je zak hebt dat hij al in de rust wordt gewisseld, en dat je dan daarna te horen krijgt dat hij corona bleek te hebben. Oeps...

Of tijdens de Formule 1. Dat je zit mee te luisteren met de boordradio van Red Bull en dat je dan Chris Horner hoort zeggen:

“Oké Max, deze ronde de pits in.”

“Waarom? Mijn banden zijn nog prima!”

“Je banden wel Max, maar jij niet.”

En dan is er dus blijkbaar ook nog zoiets als een ‘vals positieve’ test. Dat je corona hebt, maar een half uur later toch niet. Met andere woorden: schrijf Steven Kruijswijk vooral nog niet af voor de eindzege in de Giro!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws