doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Vreemde snuiters als presidentskandidaten: 'Een gratis pony voor iedereen!'

In Amerika mag iedereen zich inschrijven als presidentskandidaat. Dat levert soms merkwaardige kandidaten op. Een van hen haalde bij de laatste verkiezingen zelfs het Witte Huis. Onderstaande nogal bizarre kandidaten redden het niet. En Kanye West gaat het deze keer in ieder geval ook (nog) niet worden.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Vreemde snuiters als presidentskandidaten: 'Een gratis pony voor iedereen!'

Verkiesbaar in Amerika

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In Amerika kan iedereen zich verkiesbaar stellen door een Statement of Candidacy in te vullen. Dat is eenvoudig en niet kostbaar. De enige voorwaarden zijn dat je ouder bent dan 35, in Amerika geboren bent en er al minimaal veertien jaar woont. En dus wordt het ook veelvuldig door grappenmakers ingevuld en door mensen die het leuk vinden om hun kandidatuur voor het Witte Huis later aan hun kinderen te laten zien. Enkele van de namen die voorkwamen op de lijst voor de verkiezingen van 2016 waren: Vladimir Poetin, Bob Ross (toen al overleden), Buddy the cat, Tyrion Lannister (personage uit Game of Thrones) en de geest van Randy ‘Macho Man’ Savage. Overigens ben je met deze inschrijving nog lang niet officieel kandidaat voor de daadwerkelijke presidentsverkiezingen. Daarvoor moet je onder meer een hoop geld hebben, tenzij je bij een partij bent aangesloten. En je moet uiteraard stemmen krijgen. Voor de meesten blijft het dan ook bij een inschrijving.

Vermin Love Supreme

Hij oogt een beetje als Kabouter Plop, al draagt hij geen puntmutsje, maar een omgekeerde laars op zijn hoofd.

In 2004 deed hij voor het eerst mee aan de presidentsverkiezingen, en kreeg 149 stemmen. Ook bij de war-ming-up van de huidige verkiezingen waagde hij een kans, namens de Libertarians, maar hij kwam niet verder dan de voorverkiezingen. De 59-jarige Supreme is een activist en performancekunstenaar. In eerste instantie waren zijn pogingen president te worden vooral ludiek bedoeld. Maar gaandeweg werd het steeds serieuzer.

En hij is nog niet eens 60, dus gezien de huidige kandidaten is hij heel erg jong voor een Amerikaanse president.

Hij heeft enkele zeer duidelijke punten in zijn programma staan.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Zo moet elke Amerikaan verplicht worden zijn tanden te poetsen (hij draagt vaak een enorme tandenborstel bij zich), wil hij onderzoek naar tijdmachines, wil hij dat elke Amerikaan gratis een eigen pony krijgt en heeft hij een kant-en-klaarplan paraat voor het geval er een zombie-uitbraak komt. En eigenlijk wil hij het liefst de hele regering ontmantelen zodat het volk zelf kan bepalen hoe het land gerund moet worden.

Kanye West

De rapper maakte in 2015 bekend dat hij in de toekomst een serieuze gooi wilde doen naar het presidentschap. Dat deed hij destijds bij de uitreiking van de MTV Video Music Awards. Meneer Kardashian baarde dit jaar opzien met een merkwaardige verkiezingsbijeenkomst, waar hij onder meer hysterisch huilend zijn visie gaf op abortus: “I almost killed my baby!” Waarna hij stelde dat abortus legaal moet zijn, maar dat elke vrouw die een kind baart een miljoen dollar moet krijgen. Het verhaal dat hij, gehuld in een kogelvrij vest deed, was op zijn minst behoorlijk warrig. Overigens gaf West in 2015 al aan geen verstand te hebben van politiek. Dat heeft hij alvast gemeen met de huidige president. Wel stelde hij veel empathie te hebben. En door menselijk te zijn, wil hij een verschil maken. Overigens werd West kort na zijn ‘rally’ door vrouw Kim in bescherming genomen. Ze haalde aan dat haar man een bipolaire stoornis heeft en soms tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. “Zijn woorden zijn niet altijd identiek aan zijn intenties.” Overigens is nooit echt duidelijk geworden hoe serieus West was met zijn kandidatuur. Momenteel is hij alweer druk in de weer om een christelijke versie van TikTok te maken.

Kanye West

Benieuwd welke vreemde snuiters nog meer een gooi deden naar het presidentschap? Je leest het in de Panorama van deze week of op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws