doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Met één been is Robben nog beter dan de halve Eredivisie

Voetballen in een pretpark is geen pretje

Elke week schrijven onze Panorama-verslaggevers een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: voetballen in een bloedheet pretpark in Florida.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Voetballen in een pretpark is geen pretje

Edwin Struis

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Een maand opgesloten zitten in een pretpark, het zal je maar overkomen. Man, ik was al blij dat ik een weekendje Euro Disney overleefde, totaal murw geslagen door de attracties en de artificiële blijheid om je heen. Natuurlijk, je hebt een hoop over voor je kinderen, maar met geen duizend paarden kregen ze mij in de lift van de Twilight Zone Tower of Terror, die met duizelingwekkende vaart omlaag suist. Of in zo’n raket die met 150.000 km/uur wordt afgevuurd onder begeleiding van, ook dat nog, de muziek van Aerosmith.

Het hoogtepunt van zo’n uitje? Het steeds kleiner wordende pretpark in je achteruitkijkspiegel als je weer naar huis reed.

Ik bespeurde bij mezelf dan ook wat medelijden met Frank de Boer en Jaap Stam. Fijne, sympathieke mensen die het in Europa niet makkelijk hebben gehad als coach, en die hun geluk beproeven in een tweederangs competitie als de Amerikaanse, die niet toevallig klinkt als een chronische auto-immuunziekte. De bazen van de MLS hadden het lumineuze plan opgevat dat, ondanks de coronacrisis die nogal huishoudt in de Verenigde Staten, de competitie toch uitgespeeld diende te worden. En nee, niet in eigen stadions zonder publiek, maar het hele circus verhuisde naar World Disney in Orlando om tussen Goofy en Micky Mouse een maand lang een balletje te trappen. Wie dat verzonnen heeft, kan meteen aanschuiven in het kabinet van die andere halvegare die Donald heet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Stam en De Boer zijn natuurlijk al niet de lachebekjes van de klas, maar toen ik beiden vanachter een mondkapje iets hoorde pruttelen over de hachelijke omstandigheden waaronder de 54 wedstrijden dienen te worden afgewerkt, had ik echt met ze te doen. Ze zagen er ook uit alsof ze het liefst gisteren nog onder de vertrouwde eikenboom in de achtertuin van hun stulpjes in Kampen en Monnickendam plaats wilden nemen. Want voetballen in Florida is een beproeving en niet alleen omdat de staat momenteel de coronahotspot van de VS is. Het is er ook nog eens bloedheet en de luchtvochtigheid loopt richting de 100 procent. Gekker dan dit wordt het denk ik niet. Wat jij?

Micha Jacobs

Orlando is, op de woestijn en de noordpool na, misschien wel de slechtste plek op aarde om te voetballen, maar dat weten die Amerikanen natuurlijk niet, want zij weten niks van voetbal. Voetballers komen er bazelend van het veld, niet wetende of ze nou met 3-0 hebben gewonnen of met 8-0 op hun kloten hebben gekregen. Vraag maar aan Frank de Boer. Tijdens het WK van 1994 speelde hij er met Oranje twee poulewedstrijden, tegen België (0-1) en Marokko (2-1), maar dat hoef ik jou niet te vertellen, want je was er waarschijnlijk bij. Na die laatste wedstrijd, dat zul je dan ook vast nog weten, stond Frank als een gebraden kip de pers te woord. Nu zoekt Frank wel vaker naar woorden, maar nu lukte het hem niet om ze ook nog eens in de juiste volgorde uit te spreken. Verhit, alsof hij net uit een oven was gestapt, wauwelde hij iets over de kwalificatie voor de achtste finales, die Oranje had gehaald door twee keer slecht te spelen en te winnen, tegen Saoedi-Arabië en Marokko, en één keer goed te spelen en te verliezen, tegen België. In de catacomben van de Citrus Bowl kwam er rook uit zijn oren, waarschijnlijk door de kortsluiting in zijn hoofd. Hoe had hij dit ook alweer bedacht? En toen zei hij het: “Ik win liever slecht dan, eh… winnend verliezen.”

Mensen worden langzaam gek door alles wat er om ons heen gebeurt, maar de kans dat je als voetballer in Orlando doordraait is vele malen groter. Voetballen in een pretpark in onmenselijke omstandigheden, hoe bestaat het? Dan moet je wel héél graag willen voetballen of héél bang zijn dat je contract niet wordt verlengd als je weigert te spelen. De Spaanse competitie is ook net op tijd afgelopen, omdat je nu in Sevilla het risico loopt om als een gefrituurde inktvisring van het veld te rollen. Natuurlijk weet ik ook dat commercie haaks staat op gezond verstand, maar er zou maar iemand dood neervallen op het veld. Het lijkt me de meest krankzinnige en nutteloze dood aller tijden, zeker als Goofy je moet reanimeren.

Maar dat allemaal terzijde. In 2026 is het WK weer in Amerika en uiteraard is Orlando weer één van de speelsteden.

Ga je mee? Dan trakteer ik op Mickey Mouse-oren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws