Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Giro in Gelderland! Vijf feitjes over misschien wel de mooiste wielerronde ter wereld

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. De suggestie voor vandaag: de Giro d'Italia gaat vandaag van start. En zoals we inmiddels allemaal wel weten, is de start in Gelderland!

Gelderland - de grootste en volgens sommigen (de schrijver van dit stukje incluis) de mooiste provincie van ons land - is dit weekend in de ban van de Giro, niet de grootste, maar volgens veel wielerliefhebbers wel degelijk de mooiste grote ronde in 't wielrennen. Vanmiddag begint het peloton met een individuele tijdrit door Apeldoorn, morgen vervolgt de roze karavaan haar weg van de Gelderse hoofdstad, Arnhem, naar Nijmegen, de grootste stad van Gelderland. Op zondag rijden de renners van Nijmegen, door de Achterhoek en de IJsselstreek, terug naar Arnhem. Geklommen wordt er op de Posbank nabij Arnhem en de Zevenheuvelenweg bij Nijmegen. Neerlands hoop in bange dagen Tom Dumoulin kan misschien gaan scoren, maar ook voor Maarten Tjallingii wordt het hopelijk een fijn weekend. De Arnhemmer fietst in het laatste jaar van zijn actieve wielercarrière zowat door zijn achtertuin, zo vertelde hij al trainend aan dagblad De Gelderlander.

Lees ook: wielrennen, een prachtige, maar gevaarlijke sport

Na de start van de Tour vorig jaar in Utrecht strijkt er dus weer een groot wielerfeestje neer in ons land, al is roze ditmaal de dresscode. En omdat wij mannen van Pano maar wat graag naar zich in het zweet werkende, magere jochies op een racefiets kijken én uiteraard van een feestje houden, staan wij vooraan. Vandaag met vijf feitjes over misschien wel de mooiste wielerronde ter wereld.

Roze van het krantenpapier

Je kent de beroemde Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport vast wel. De krant, sinds 1896 vaste kost voor menig Italiaans sportfanaat, wordt gedrukt op roze papier. Laat dat nou net de reden zijn waarom de opvallende kleur onlosmakelijk verbonden is met de Giro. De sportkrant stond aan de wieg van de koers, in een poging de oplage te vergroten. Vandaag de dag zijn de koers en de krant geen twee handen op één buik meer. Maar het roze, dat is altijd gebleven.

De 99ste

De Tour de France, uit 1903, is ouder, groter en voor sommige renners belangrijker. De Giro, uit 1909, zou je het jongere Italiaanse broertje kunnen noemen. Klein is de Tour van Italië echter zeker niet gebleven. De koers van 2016 is alweer de 99ste editie van de Giro d'Italia, dat als bijnaam - heel verrassend - de corsa rosa heeft: de roze koers

Groningen, Amsterdam, Gelderland

De Giro ging twee keer eerder van start in ons kleine kikkerlandje. In 2002 zat Groningen op een roze wolk, zes jaar geleden - in 2010 - gingen de renners van start in onze hoofdstad. Vervolgens trotseerde het peloton nog de Zeeuwse wegen. Na buitenlandse startrondes in Denemarken (2012) en Noord-Ierland (2014) is de Giro dit weekend dus weer terug in 't Nederlandse. 

Televisie

De Giro d'Italia verschijnt in talloze landen op televisie: goeie reclame voor de provincie van de Veluwe en het land van Maas en Waal. In maar liefst 192 landen zijn de beelden te zien, om precies te zijn. Da's praktisch overal. Op Noord-Korea na, dan. Alhoewel, misschien houdt Kim Jong-un naast waterstofbommen afsteken ook wel enorm van wielrennen. Je weet 't niet, je weet 't niet

Miljoenen

Al mag dat natuurlijk ook wel wat kosten allemaal. Zo'n 13 miljoen euro is er in totaal uitgegeven. De Provincie betaalt het grootste deel van dit bedrag. Maar goed, de Giro brengt vanzelfsprekend ook heel wat centen in het laatje. 

Kortom: het is koers!