Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe Zit Dat? steek er nog één op!

Een ziekelijke verslaving of kleine momentjes van ontspanning? Wat u moet weten over roken. Een GRATIS voorstukje van de...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Een ziekelijke verslaving of kleine momentjes van ontspanning? Wat u moet weten over roken. Een GRATIS voorstukje van de Hoe Zit Dat in de Panorama van deze week.

De eerste sigaret

Al in de negende eeuw rookten de Zuid­-Amerikaanse Maya’s en Azteken tabaksbladeren door deze in holle rietstengels te proppen en vervolgens aan te steken. Europese kolonisten namen deze gewoonte in de zestiende eeuw over en introduceerden roken vervolgens in de rest van de wereld. Oorspronkelijk werd tabak met de hand gerold in bladeren van andere planten zoals bijvoorbeeld mais, maar vanaf de zeventiende eeuw schakelde men over op dun papier. De eerste ongefilterde sigaretten zoals we die nu nog kennen, stammen uit 1830 en hebben hun roots in Frankrijk. In de jaren daarna verschoof de productie vooral naar de Verenigde Staten. Toen bleek dat roken toch niet zo gezond was, maakte men synthetische filters die een deel van de schadelijke teer uit rook opvangen. Sinds de jaren vijftig is de hoeveelheid teer en nicotine sowieso zoveel mogelijk teruggebracht. Met als enige echte resultaat dat rokers juist meer zijn gaan roken om aan hun verslaving te voldoen. Tot groot genoegen van de tabaksindustrie, die jaarlijks wereldwijd goed is voor zo’n vijfhonderd miljard euro.

Lees ook: Hoe Zit Dat? Het is oorlog online!

Schadelijk tijdverdrijf

Inmiddels weet iedereen wel dat roken de gezondheid schaadt, maar tot de jaren zeventig hielden sigarettenfabrikanten en zelfs overheden stug vol dat je geen klachten kon krijgen door het opsteken van een sigaret. Er is een direct verband tussen roken en kanker en rokers hebben dan ook een veel grotere kans om een tumor te ontwikkelen dan niet-­rokers. De meest logische vorm van kanker door roken is longkanker, omdat de geïnhaleerde rook via de longen in de bloedbaan terechtkomt en schadelijke teerresten achterlaat. Als niemand meer zou roken, zou bijna veertig procent van alle kankergevallen in ons land voorkomen worden. Daarnaast leidt roken ook veel vaker tot hart­ en vaatziekten, diabetes, longaandoeningen en tot een verminderde vruchtbaarheid. Gemiddeld leven rokers vijftien jaar korter dan niet­rokers. U moet wel wat overhebben voor die dagelijkse fix...

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de complete Hoe Zit Dat over roken? Je vindt het verhaal van onze verslaggever Dennis de Vos in de Panorama die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze site bestellen of op Blendle lezen.