Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: het HARP-team en James Cutfield.  

Winnaar

De winnaar: het HARP-team

Het eerste grote succes van het dit jaar opgetuigde HARP-team is een feit: er is 18 kilo aan xtc-pillen onderschept. De lading was verstopt in verpakkingen kattenvoer en had Maleisië als bestemming.

Een 52-jarige Arnhemmer is opgepakt en daarmee heeft hij een primeur: hij is de eerste verdachte die in de boeien is geslagen sinds politie, douane en OM de handen ineen hebben geslagen om drugsverzendingen via de post te onderscheppen. Dit was nodig ook, andere landen klaagden volop over de grote hoeveelheden drugs die vanuit Nederland werden gepost. Het speciale HARP-team jaagt actief op dit soort verzendingen en heeft nu dus beet. Eigenlijk op 10 juli al, maar nu kon ook een verdachte worden gelinkt aan de verzending. Voor de 52-jarige zijn de druiven zuur, zijn pakket had een straatwaarde van 160.000 euro. Hij kreeg vast een kattenbrok in zijn keel.

De verliezer: James Cutfield

Hoe kon de Siciliaanse scheepsramp nou gebeuren? Hoe kon superjacht Bayesian zo snel naar de bodem zinken, terwijl een zeilschip even verderop vrolijk verder dobberde? De nabestaanden van de zeven dodelijke slachtoffers willen het allemaal graag weten.

James Cutfield

Ja, er zijn wel wat ooggetuigenverklaringen geweest, maar niemand kan het zo goed uitleggen als de kapitein: James Cutfield. Die heeft alleen vluchtig in de media gezegd dat hij werd overvallen door de plotse weersomslag, maar toen Italiaanse aanklagers hem om een verklaring vroegen, hield Cutfield de kaken op elkaar. Meneer beriep zich op zijn zwijgrecht. Dat de Italiaanse justitie deze zaak tot op de bodem uitzoekt, is niet meer dan normaal, een standaardprocedure. Het is helemaal niet gezegd dat er een aanklacht komt tegen Cutfield. Toch laat hij de nabestaanden nog langer in onzekerheid. Van een kapitein mag meer verantwoordelijkheidsgevoel worden verwacht.