Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Coen Swijnenberg: 'Ik heb een goed radio-hoofd'

Samen met Sander Lantinga maakte Coen Swijnenberg (36) een jaar geleden de overstap van 3FM naar Radio 538. Een jui...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Samen met Sander Lantinga maakte Coen Swijnenberg (36) een jaar geleden de overstap van 3FM naar Radio 538. Een juiste keuze, zo blijkt. Inmiddels is de Coen en Sander Show met afstand de nummer 1 in de middag. “Kennelijk worden we als zeer prettig ervaren.” Een GRATIS voorstukje van het interview dat je deze week in de Panorama leest.

Vond je het een eer dat Radio 538 je vroeg?

“Absoluut. Ik had direct een gevoel van trots. Ik ben een echte radio-nerd. Ik wilde vroeger maar één ding en dat was radioprogramma’s maken. Als je daarmee ineens landelijk nieuws wordt, dan is dat natuurlijk vet. De overstap van 3FM naar 538 haalde zelfs het NOS Journaal, dat was wel bizar. Ik had toen echt een gevoel, zo van: wow, wat gebeurt hier allemaal? Begrijp me niet verkeerd: ik zag het als een compliment, absoluut. Maar dat het zo’n impact zou hebben, dat had ik eerlijk gezegd nooit gedacht.”

Lees ook: Frank Lammers: 'Ik ben een artiest op 't slappe koord'

Waarom hebben jullie die stap gemaakt?

“Heel simpel: we wilden voorkomen dat we bij 3FM in herhaling zouden vallen. Ik zeg niet dat daar de koek op was. Integendeel. Dat was absoluut niet het geval. Maar we wilden voorkomen dat we op den duur geen negen meer zouden scoren, maar hooguit een zeven. Bij 538 hadden we het gevoel dat we daar die negen wel konden blijven halen.”

Er gingen stemmen op dat de overgang puur voor het geld was. Jullie werden geldwolven genoemd. Deed dat pijn?

“Nou, dat heeft me zeker wel geraakt. Als we geldwolven waren, waren we namelijk veel eerder weggegaan. Er is ons namelijk eerder veel meer geld geboden voor een baantje. Dat hebben we toen niet gedaan omdat we het gevoel hadden dat we nog niet klaar waren bij 3FM. Het gaat ons echt niet primair om geld.”

Waarom wordt zoiets dan gezegd, denk je? Jaloezie?

“Ja, dat denk ik. Ach, ik probeer dat maar als een compliment te zien. Kennelijk stellen we dan wat voor. Want als niemand er iets over had gezegd, was het misschien ook niet goed geweest.”

Lees ook: Barry Madlener: 'Er komt geen asielzoeker het land meer in!'

Zijn jullie vrienden?

“Ja, dat is wel zo gegroeid. Maar het is niet zo dat we elkaar privé opzoeken. Of dat we samen een biertje in de kroeg gaan drinken. Onze theorie is: je moet met je beste vrienden geen radioprogramma maken. Dat werkt niet. Dan zit je te veel op één lijn. Je moet juist verschillend zijn.”

Waardoor het weleens botst?

“Dat niet. Natuurlijk, soms zijn we het oneens met elkaar. Maar het is niet zo dat we constant een flinke clash hebben of zo. Dat we rollend over straat liggen, zoals het geval was bij Johan Derksen en Wilfred Genee. Maar we zijn beiden wel kritisch op de show, waarbij we overigens beiden net zoveel inspraak hebben. Het heet niet voor niets de Coen én Sander Show.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete gesprek van onze verslaggever Vincent de Vries met Coen Swijnenberg? Je leest het in editie 28 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.