Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Derksen haalt uit en wil collega-BN'er 'een schop onder z'n kloten geven'

'Zijne koninklijke hoogheid', zoals Johan Derksen hem noemt, hoeft geen uitnodiging meer voor Vandaag Inside te verwachten.

Derksen

Vandaag Inside is na een zomerstop inmiddels weer een dikke week begonnen, tot grote vreugde van een hele hoop kijkers; de show is een van de best bekeken talkshows op de Nederlandse tv. Wat het programma mede zo populair maakt, zijn de ongezouten meningen van René van der Gijp, Johan Derksen, Wilfred Genee en hun tafelgasten. En die ongezouten meninkjes vloeien ook deze zomer weer rijkelijk.

De laatste BN'er die Johan Derksen in zijn vizier kreeg, is schrijver en opiniemaker Sander Schimmelpenninck. De mediaman was in het nieuws omdat hij en zijn kompanen het podcastbedrijfje Tonny Media verkocht hebben aan het Deense podcast- en audioboekenbedrijf Podimo. Naar verluidt voor een paar miljoen. Schimmelpenninck, zanger Jaap Reesema en Titus van Dijk zouden daar een paar ton per persoon mee hebben opgestreken.

"Wow, goed nieuws voor de tot slaaf gemaakten, want dat geld gaan de deugneuzen natuurlijk allemaal overmaken aan goede doelen", reageerde FVD'er en emeritus hoogleraar van de universiteit in Leiden Paul Cliteur op X. En dat was voor Schimmelpenninck reden om in de pen te klimmen en een column te publiceren.

'Zijne Koninklijke Hoogheid Sander Schimmelpenninck'

"Ik lees 's ochtends altijd nadrukkelijk de Volkskrant", stelt Johan in Vandaag Inside, "en daar zat mijn vriend Zijne Koninklijke Hoogheid Sander Schimmelpenninck weer."

'De Snor' vat vervolgens het relletje rondom Cliteurs bericht op X en vooral Sanders reactie daarop samen.

"Nou, die was op zijn linkse teentjes getrapt", lacht Johan. "Dus dan wordt iedereen die anders denkt en een mening heeft die wordt als domrechts weggezet."

De column van Schimmelpenninck heeft als titel 'Het hypocrisieverwijt is de enige hamer in de verder lege gereedschapskist van domrechts'. In het stuk haalt de opiniemaker hard uit naar rechts, mensen die kritiek hebben op de miljoenendeal, PVV-stemmers, VI-kijkers en ga zo maar door.

'Schop onder z'n kloten'

"Hij harkte alles wat domrechts heet een beetje op een hoop", aldus Derksen. "En het was geen toeval dat de Telegraaf de grootste krant was. En het was ook geen toeval dat wij als talkshow de meeste kijkers hebben, want heel domrechts kijkt. Dat wil zeggen: de meeste mensen van de PVV die hebben een uitkering. En de renteniers, de ouwe rechtse lullen van de VVD, die kijken ook naar ons. Dus die twee doelgroepen hebben alle tijd om de Telegraaf te lezen en naar ons te kijken. En dan kan ik hem wel een schop onder zijn kloten geven. Ik vind het zó'n kwalletje van een gozer."

Tafelgast Eus deelt een plaagstootje uit en stelt sarcastisch dat Johan het niet fijn vindt om 'uit te delen'.

Johan: "Nou, ik hou heel erg van uitdelen en kan heel goed incasseren."

"Dat merk je wel ja", lacht Genee.

"Zijn stokpaardje is", gaat Derksen serieus verder, "daar heeft 'ie een handje van. Ons publiek, heeft 'ie ook al een keer hier aan tafel gezegd, wordt als domrechts neergezet. Iedereen met een afwijkende mening is domrechts. Nou, ik vind dit niet eens domlinks, ik vond het achterlijk."

Volgens Eus is dit overigens precies wat Schimmelpenninck wil met zijn column; dat er over gesproken wordt.

Sander Schimmelpenninck was overigens ooit te gast bij Vandaag Inside, maar na bovenstaande tweet van maart 2023 hadden de VI-mannen niet zo'n zin meer om met hem aan tafel te zitten.

Entertainment
  • Vandaag Inside
  • NL Beeld / Patrick van Emst