Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe Zit Dat? De Johan Cruijff Schaal

Johan Cruijff is niet meer, maar ‘zijn’ beker nog wel. Alles over de Nederlandse Supercup! Een GRA...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Johan Cruijff is niet meer, maar ‘zijn’ beker nog wel. Alles over de Nederlandse Supercup! Een GRATIS voorstukje van het verhaal uit de Panorama van deze week. 

Nederlandse Supercup

Zo’n beetje elk land in Europa begint het nieuwe voetbalseizoen traditioneel met een openingswedstrijd tussen de regerend landskampioen en de bekerwinnaar. Behalve wanneer een club zowel de titel als de beker wint, dan kwalificeert de nummer twee van de competitie zich. De supercup nemen we in Nederland pas sinds 25 jaar echt serieus. De allereerste editie stamt evenwel uit 1949, toen landskampioen SVV uit Schiedam het in het Goffertstadion in Nijmegen opnam tegen het lokale Quick 1888. SVV won met 2-0.

Daarna duurde het tot 1991 voordat de KNVB een tweede editie van de Nederlandse supercup opzette. Drie jaar lang heette hij de PTT Telecom Cup, naar de toenmalige hoofdsponsor. In 1994 en 1995 werd het gewoon de Nederlandse Supercup, waarna hij in 1996 de huidige naam Johan Cruijff Schaal kreeg, als eerbetoon aan Nederlands beste voetballer ooit. Sinds die editie is de Amsterdam Arena de vaste plek voor dit duel. De Rotterdamse Kuip heeft de bekerfinale, Amsterdam heeft de Supercup. Opvallend: naamgever Johan Cruijff won de trofee zelf nooit. Niet als speler en niet als trainer.

2016: Feyenoord-PSV

Het duel om de Johan Cruijff Schaal gaat vanavond (18:00) tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord. De Rotterdamse club geldt in de Amsterdam Arena als het thuisspelende team, omdat sinds 2006 de bekerwinnaar officieel ‘thuis’ speelt. De Eindhovenaren gelden als het meest succesvolle team ooit in de geschiedenis van de Nederlandse Supercup: van de vijftien eerdere deelnames wist PSV tien keer te winnen. Ajax nam nog één keer vaker deel, maar wist ‘slechts’ acht keer te winnen. Feyenoord staat derde op de eeuwige ranglijst, maar kan geen geweldige cijfers overleggen.

Lees ook: Oranje-spits Vincent Janssen is klaar om de wereld te veroveren

Van de zeven eerdere deelnames wonnen de Rotterdammers twee keer. De mannen van trainer Giovanni van Bronckhorst gelden dan ook dit jaar als underdogs en zullen flink aan de bak moeten om het team van Phillip Cocu te verslaan.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de complete Hoe Zit Dat? over de Johan Cruijff Schaal? Je vindt het artikel in editie 30 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.