Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Is Klaas Otto de klos?

In februari 2013 horen we z’n naam voor het eerst. Een jaar later is Klaas Otto’s motorclub No Surre...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In februari 2013 horen we z’n naam voor het eerst. Een jaar later is Klaas Otto’s motorclub No Surrender de grootste van Nederland. De ‘Generaal’ lijkt onsterfelijk en onaantastbaar. Inmiddels is hij z’n strepen kwijt en zit hij vast voor ernstige beschuldigingen. Is dit einde verhaal of speelt het openbaar ministerie blufpoker?

Op 6 juli pakt de politie Otto op. De beschuldigingen lijken ernstig. Maar de rechter wil hem vrij snel weer loslaten omdat er alleen voor witwassen degelijk bewijs lijkt te zijn. Daarop houdt justitie hem in zijn cel aan, deze keer voor het beramen van een liquidatie op basis van een verklaring van een anonieme informant, een wat vage beschuldiging waarvan de hardheid niet is na te gaan. Een dag later wordt hij nog een keer in zijn cel aangehouden, nu voor een oude afpersingszaak.

Willen ze hem koste wat kost binnenhouden met snel geformuleerde aanklachten? Het is een tactiek die al vaker is toegepast bij de grote jongens in het milieu. Zo wist men Holleeder in december 2014 ook op te pakken, maar kwamen pas in de maanden die volgden andere verdenkingen op zijn tenlastelegging terecht, mede als gevolg van het inzetten van zijn zussen als getuigen.

De anonieme crime-collega van Klaas is kritisch over het vervolg: “Het is niet dat ik Klaas wil waarschuwen, want vrienden zijn we niet en ook nooit geweest. Maar beseft hij wel dat op een geldige veroordeling tot witwassen al drie tot vijf jaar gevangenisstraf staat? Tel je daarbij enige bewijslast rond die andere mogelijke aanklachten op, dan zit hij al snel zes tot twaalf jaar vast. En reken maar dat justitie gaat trachten getuigen te vinden die, nu hij vast zit, durven te verklaren over zijn activiteiten.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze misdaadverslaggever Martijn Haas? Lees het in editie 27 van Panorama, die vanaf morgen (6 juli) in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen, of via Blendle lezen