Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beruchte Britse drugsdealer Lee 'Zone Pizza' McKune opgepakt in Amsterdam

Lee stond op de Most Wanted-lijst.

Lee McKune

Enkele maanden geleden, in december van vorig jaar, is Lee McKune opgepakt op luchthaven Schiphol. Dat bleek deze week tijdens een zitting in de Britse rechtbank, waar de crimineel moest verschijnen wegens een aantal serieuze verdenkingen. Lee stond op dat moment op een lijst met meest gezochte personen van het Verenigd Koninkrijk.

De Britse autoriteiten kwamen McKune op het spoor door gekraakte EncroChat-berichten. Daaruit zou blijken dat hij een leidinggevende functie had in een flinke drugsoperatie, waarmee kilo's coke en heroïne werden verspreid in Merseyside, het gebied rond Liverpool. McKune en kornuiten gingen zeer 'gerafineerd' te werk, aldus de aanklager. Toen de recherche alle puzzelstukjes - de chats en dergelijke - aan mekaar begon te leggen, sloeg Lee op de vlucht.

Hij werd daarom op de 'most wanted-lijst' gezet. Volgens de Telegraaf werd Lee McKune niet daarna 'in de val' gelokt op de Amsterdamse luchthaven, waarna hij in de boeien werd geslagen enkele dagen voor Kerst 2023.

'Zone Pizza'

Tijdens de zitting van afgelopen woensdag blijkt dat de opsporingsdiensten Lee's naam aan het Encrochat-account 'Zone Pizza' koppelen.

In de chat had deze 'Zone Pizza' het bijvoorbeeld over zijn schoonvader die in het ziekenhuis, de verjaardag van z'n nichtje en het feit dat hij geen corona wilde oplopen omdat hij geen milt meer had. Allemaal zaken die overeenkomen met het leven van Lee McKune.

'Zone Pizza' communiceerde verder met tal van contacten over grote hoeveelheden 'klasse A-drugs', met specifieke emblemen die naar een bepaalde locatie verplaatst moesten worden. Zowel 'Zone Pizza' als een verdachte die de naam 'Full Flock' zou gebruiken, worden gezien als leiders van de drugsoperatie.

Gokschuld

In de rechtszaal probeerde McKunes advocaat nog aan te voeren dat de 36-jarige Brit een gokschuld heeft, wat hem wellicht richting het criminele pad heeft geleid. De aanklager had daar echter weinig boodschap aan. Helemaal gezien de leidinggevende rol die hij ogenschijnlijk had, evenals de schaal van de criminele activiteiten.

De rechter stelde dat McKune zo'n 12 jaar en 3 maanden aan z'n broek krijgt. En dat hij later dit jaar moet terugkomen in de rechtszaal om te regelen dat hij z'n crimineel verdiende geld moet terugbetalen aan de staat.

Misdaad
  • Liverpool Echo
  • Politie Groot-Brittannië